Informationsbrev från Ordförande & VD

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

Nu kan vi snart summera det gånga året och 2023 går mot sitt slut. I skrivande stund faller temperaturen rejält och kvicksilvret visar på tvåsiffriga minusgrader. Då kan en ny fotbollssäsong verka avlägsen, men oj vad mycket som händer inom klubben just nu!

Vi börjar med att summera den sportsliga säsongen 2023. Det stora glädjeämnet är givetvis vårt damlag. Ett urstarkt år där laget funnits med i toppen i stort sett hela säsongen, men där det ändå krävdes ett litet mirakel i sista omgången. Och visst stod alla stjärnor rätt på himlen den 28:e oktober. Hemmavinst mot BK30 Västerås, samtidigt som Smedby förlorande mot Husqvarna gjorde att det blev firande i guldhattar och avancemang till Elitettan 2024! En fantastisk bedrift av tjejerna som nu gör att ÖSK Fotboll kan titulera sig som ”dubbelklubb”, dvs har elitlag på både herr- och damsidan. Det är något vi ska vara oerhört stolta över och se positivt på inför framtiden. Utvecklingen i både Europa och Sverige går mot att fler och fler framgångsrika klubbar är just ”dubbelklubbar”.

2024 kommer damerna spela i Elitettan, med tuffare motstånd som till exempel Malmö FF och den före detta storklubben på damsidan, Umeå IK. Det kommer bli ett spännande år där förhoppningen är att kunna behålla kontinuiteten i ledarstaben samt att stora delar av spelartruppen blir intakt, samtidigt som en handfull nya spelare ansluter för att öka konkurrensen och tillföra spets. Den första pusselbiten är redan på plats, då lagets tränare Dennis Gabrielsson inte bara förlängt sitt avtal, utan även gått från halvtidsanställd till heltidsanställd.

Herrlagets sportliga resultat har, sett över hela säsongen, inte varit tillräckligt bra och den slutliga 11:e platsen i tabellen är en bra bit under förväntat. I perioder har spelet, prestationer och resultat ingett förhoppningar, men allt för ofta har framgångsrikare perioder följts upp av mindre lyckade prestationer. Ojämnheten har gjort att laget inte kunde lyfta högre, i den annars mycket jämna Superettan-tabellen.

Efter avslutad säsong valde klubben att inte förlänga något av de utgående kontrakten. Anledningen är att vi sportsligt vill genomföra förändringar i syfte att uppnå bättre resultat. Nu skapar vi oss möjligheter att bygga om truppen i vinter. Det kommer att bli ett viktigt arbete för den sportsliga ledningen att hitta rätt kuggar till den trupp som ska formas och byggas upp under vintern och sedan stå redo för premiären av Superettan i slutet av mars. Dessförinnan ska vi även hinna med att spela Svenska Cupen. Vi har hamnat i samma grupp som Kalmar FF, AIK och Gefle IF. Det innebär bortamatch mot de två sistnämnda och hemmamatch mot Allsvenska Kalmar FF. Mycket intressant.

På Akademisidan händer det just nu väldigt mycket. En helt ny organisation är under uppbyggnad. Den första pusselbiten i bygget är en ny Akademiansvarig i form av Samuel Wowoah. Samuel är sedan mitten av november på plats på kontoret och har kommit in mycket bra i arbetet, som just nu består av att tillsätta kommande års ledarstab. Flera pusselbitar börjar falla på plats, där bland andra de tidigare ÖSK-spelarna Patrik Haginge och Patrik Anttonen kommer att ingå i 2024 års tränarstaber. Tack vare initiativet med riktat partnerskap mot akademin, kallat ”Akademi-familjen”, ökar vi resurserna för akademin 2024 och framåt. Planen är att öka tjänstgöringsgraderna för ledarstaben, i ett första steg på lagens huvudtränare. Samuel är även i gång med att analysera hur morgondagens skolsamarbete ska se ut. På så vis vill vi skapa ett riktigt bra utbildningspaket och därmed en ännu bättre utbildningsmiljö för våra unga spelare.

Ekonomiskt är det viktigt att fortsatt vara medveten om att klubben är inne i en omställning från en Allsvensk kostym till den betydligt mindre versionen som råder i Superettan. Det gör att vi även fortsättningsvis kommer att behöva göra hårda prioriteringar. Vi gick in i året med en budget på -4,2 miljoner. Den senaste prognosen visar ett något bättre resultat på -3,5 miljoner. 2024 behöver både nya intäkter skapas och kostnader krypa så att vi har en budget som klarar kraven på eget kapital. En viktig del i att minska kostnaderna för klubben är att vi kommer att förlägga en större del av verksamheten till andra träningsplaner än Behrn Arena. Arbetet är i full gång med planering för detta, för att efter årsskiftet sätta planerna i verket.

På det långsiktiga planet arbetar styrelsen just nu med en ny strategiplan som ska vara klar att presentera i januari 2024. Det är ett väldigt viktigt arbete där klubbens vision, värderingar och målsättningar ur ett strategiskt perspektiv ska visualiseras och kommuniceras.

Vår målsättning är att kalla till ett medlemsmöte i januari där både den nya strategiplanen lanseras, samt möjlighet till frågestund kommer att finnas.

Till dess vill vi passa på att önska alla ÖSK-are en god jul och ett gott nytt år!

Ordförande Lars Larsen & VD/Klubbchef Jonas Lindegren

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908