Sommarbrev från Lars Larsen och Jonas Lindegren

I skrivande stund är bara några dagar kvar till midsommar och det är riktig högsommarvärme i vårt gamla fina Örebro. På det fotbollsmässiga planet har vårt damlag två matcher kvar till sommaruppehållet och parkerar just nu på andra plats i Division 1 Mellersta, på samma poäng om serieledande Smedby AIS. Spelet och resultaten borgar för en mycket spännande höst, där seriesegraren spelar i Elitettan 2024.

På Akademisidan spelar alla våra tre lag, PA19, PA17 och PA16, i de högsta nationella serierna, vilket endast tio andra klubbar i Sverige kan stoltsera med. Detta ger oss väldigt bra matchmiljöer och våra spelare har haft tuffa och bra matcher under våren.

Herrlaget har haft en resultatmässigt tung vårsäsong, där vi efter tolv matcher just nu placerar oss på 13:e plats med 13 inspelade poäng. Detta är såklart sämre än vad vi på förhand trott på och det kommer krävas hårt arbete för att lyfta i tabellen. Just nu har herrlaget nio dagar sommarledigt, för att torsdag 22/6 återstarta träningen med siktet inställt på nästa match som är fredag 7/7 mot Östers IF.

Utanför fotbollsplanen pågår mycket arbete, både kortsiktigt och långsiktigt. På det kortsiktiga planet är fokuset på ekonomin. Vi befinner oss fortfarande i en stor omställning från de Allsvenska förutsättningarna till att anpassa oss till Superettans betydligt tuffare villkor. Intäkterna har i det närmaste halverats från 2021 till 2023. Det är framför allt de centrala medlen från Svensk Elitfotboll som påverkas, men även marknadsintäkter och matchintäkter. Anpassningen till de nya förutsättningarna är tuffa, men går i huvudsak enligt plan.

Vi är numera 6,5 anställda på kontoret, vilket är 4,5 färre än 2021. I syfte att stärka ekonomi så har vi justerat andelen som arbetar med försäljningen till att vara större än tidigare. Av 6,5 är tre säljare, 1,5 kommunikation/biljetter, en akademichef/sportadministratör och en klubbchef/VD. Vi är en tight organisation där flexibilitet är väldigt viktigt eftersom vi verkligen behöver hjälpa varandra.

Eftersom vi nu är färre i organisationen gjorde vi den första maj därför en förändring av våra lokalytor. Vi flyttade kontoret en trappa upp och har därmed mer än halverat våra ytor. Medlemmar är självklart välkomna upp och kika på lokalerna!

På det långsiktiga planet arbetar styrelsen just nu med en ny strategiplan som ska vara klar att presentera i november 2023. Det är ett väldigt viktigt arbete där klubbens vision, värderingar och målsättningar ur ett strategiskt perspektiv ska arbetas igenom.

En väldigt viktig del av den strategiska planen har vi från klubben redan kommunicerat. Det handlar om satsningen på akademin. Akademin utgör, på många sätt, grunden för klubbens långsiktiga framgång, såväl ekonomiskt som sportsligt. Vi vill skapa en av Sveriges bästa akademier, på både pojk- och flicksidan, där förutsättningarna för att utbilda morgondagens elitfotbollsspelare ska stärkas succesivt under en tioårsperiod. I denna satsning ingår alltifrån förbättrade förutsättningar för ledare, fördjupade skolsamarbeten till att på sikt ha möjlighet att rekrytera spelare utanför Örebros gränser.

Ett annat viktigt strategiskt område är samarbetet med våra lokala klubbar i länet. Detta är ett område som är prioriterat för att stärka hela örebrofotbollen. Ja, egentligen hela örebroidrotten. Vi tror att genom att ”kroka arm” i flera frågor så skapar vi bättre förutsättningar för att framgångsrika örebrolag på alla nivåer. Faktum är att örebrofotbollen generellt sett, just nu, har det tufft resultatmässigt. Vi är gång med arbetet med att träffa de största klubbarna i Örebro. Inledande möten som lägger grunden för goda relationer och på sikt mer konkreta samarbeten.

Vi arbetar dessutom med konceptet ”Örebrofamiljen” som syftar till att stärka bredden inom örebrofotbollen genom att vi som största klubb i Örebro sträcker ut handen och skapar en familj där vi hjälper varandra. Främst genom utbildningar, både på ledarsidan och för spelare. En större bredd skapar även på sikt en vassare spets.

Under början av året har flera nya delar av verksamheten rullats i gång. Bland annat har medlemsgrupperna haft många kreativa möten som bl a mynnar ut i en medlemsenkät där samtliga medlemmar får möjlighet att komma till tals och påverka. Ett annat positivt inslag under våren har varit det sk ”Seniorfikat. Här träffas alla ÖSK:are som vill umgås, ta en fika och lyssna på en ÖSK-profil 09.00-10.30 varannan torsdag på Kafé National. Det har hittills varit en succé, med ca 20–30 besökare varje gång. Givetvis är alla välkomna, oavsett om man klassar sig själv som senior eller ej.

Nästa initiativ är att vi i matchen mot Östers IF 7/7 vill hylla den växande supporterkulturen. Trots tuffa tider resultatmässigt för vårt herrlag har antalet supportrar som följer vår kära klubb ökat de senaste åren. Alltifrån att skapa stämning på våra hemmamatcher till att bli ett av de största bortaföljena i Superettan, är en fantastisk utveckling som vi vill hylla! Exakt vad som kommer att ske kommer att kommuniceras närmare matchen.

Lördag 26/8 är det exakt 100 år sedan Eyravallen invigdes! Detta ska vi givetvis fira. Samma dag spelar vi hemmamatch mot Västerås SK. Vi planerar för en ”Gratis-match”, dvs fritt inträde för samtliga möjliggörs genom att partners till eventet sponsrar med antingen ett belopp per åskådare eller fast summa. Tifo-gruppen laddar för ett mäktigt tifo, den permanenta utställningen ”Eyravallen 100 år” invigs, vi kommer att stärka evenemanget runt omkring arenan och hoppas att så många örebroare som möjligt kommer till Arenan. Det här ska bli en grymt bra dag!

Avslutningsvis vill vi bjuda in till medlemsmöte 24/8 kl 18.00 på Kafé National. Alla medlemmar är hjärtligt välkomna för en trevlig kväll tillsammans, där det kommer finnas tid för både information och frågor.

Med dessa ord vill vi som arbetar i klubben passa på att önska alla medlemmar, supportrar, partners och aktieägare en fantastisk sommar.

Vi ses snart igen på Behrn Arena och Grönpepparparken!

Ordförande Lars Larsen & VD/Klubbchef Jonas Lindegren

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908