Oavgjort och en poäng efter 1-1 i derbyt

Foto: Bildbyrån / Magnus Andersson

På förhand var biljetterna slutsålda och en publikfest väntade i denna derby- och jubileumsmatch mot Västerås SK. ÖSK startade inspirerande med sin publik i ryggen som på grund av regnet inte riktigt nådde slutsålt, publiksifran blev 8254. Efter flera tidiga lägen skulle också 1-0 komma genom Kalle Holmberg. Vilket också var resultatet i paus. I den andra kom Västerås tillbaka till 1-1 och trots flera lägen åt båda hållen blev detta slutresultatet.

Starten på matchen var intensiv men det var ett hemmalag som till en början trevade lite. Sen i den 10:e minuten tar Jake Larsson en djupledslöpning bakom VSK:s backlinje som Kevin Walker ser och slår en perfekt boll. Jake får inte med sig bollen rent och VSK målvakten hinner ut och störa när avslutet ska komma. Efter lite kalabalik hamnar returen hos David Seger. Med målvakten långt ute försöker Seger hitta igenom med ett skott men väljer istället en passning till Lucas Shlimon. Shlimon avlossar ett skott som bara träffar egen spelare för att sedan rensas. ÖSK fortasatte med en hög press och VSK hade svårt att ta sig med etablerat spel över till offensiv halva. Flera halvchanser kom inom en fem minutersperiod men passningarna inte tillräckligt precisa. Så var däremot inte fallet när Seger perfekt hittar Valgeir Valgeirsson på språng bakom backlinjen. På ett slår han sedan in bollen mot strafpunkten för att hitta en fri Kalle Holmberg som enkelt kan stöta in den till 1-0 i den 19:e minuten.

I den 22:a kontrar ÖSK genom Larsson på högerkanten som återigen är nära att hitta en fri Holmberg bakom VSK:s backlinje men bollen smiter precis förbi honom. Något som annars kunde varit en tidig 2-0 ledning. Efter detta tog VSK över bollinnehavet lite mera men utan att skapa några farliga lägen. Istället kunde ÖSK ta tillbaka spelet och efter en försvarsmiss kunde Holmberg avancera med bollen och avsluta vid straffområdeslinjen tätt utanför.

Från minut 30 och fram var det en period av nästan enbart ÖSK bollinnehav. Däremot lös de stora målchanserna med sin frånvaro. VSK hade inte bollen och var ofta runt sitt eget straffområde för att försvara det. Detta fortsatte fram till den 40:e minuten när ÖSK på en hörna får nästa heta chans. Hörnan slås från vänster av Walker mot den bortre där en helt fri Larsson står och väntar på bollen. Men innan den hinner dit kommer VSK målvakten ut och petar den precis förbi honom till en ny hörna. Flera spelavbrott och skador gjorde att matchens sista fem drog ut på tiden och trycket från ÖSK avtog i och med det. Därmed stod sig 1-0 resultatet till halvtidsvilan.

Till den andra var tempot i början så som den första slutade, lite avslaget och avvaktande. Detta skulle dock inte vara länge då VSK satte fart framåt i den 53:a minuten nr 9 kommer fri mot William Eskelinen som räddar det låga skottet. VSK tog tag i bollen och satte flera bollar mot ÖSK:s straffområde. ÖSK i sin tur kunde då ta tillfälle i akt och kontra när VSK försökte gå framåt. I den 55:e var Valgeirsson nära att springa sig till ett friläge men ett VSK huvud var ivägen. Minuten senare var det Larssons tur och han kom närmre. Hela vägen in i straffområdet kunde han driva bollen framåt men han blev också ikapp sprungen av en försvarare som med en riskabel bytning kan stoppa jake innan han hinner skjuta. Dessa kontringar gav oss tilbaka bollinnehavet och vi kunde återigen pressa ner VSK försvaret likt stora delar av första halvlek.

Vid 60 minuter var det återigen ett par skador samt avbrott som störde matchtempot och det blev många minuter stående. Efter avbrotten var det dock ÖSK som gick framåt med ett övertag. I den 68:e gör Seger en snurrfint på mitten och serverar sedan Valgeirsson vars skott täcks till hörna. När ÖSK inte fick in en utökning var det istället VSK som skulle göra nästa mål. Detta efter ett av deras första anfall på lång tid av matchen.

I den 84:e kom en av ÖSK:s stora chanser när Victor Backman hittar Holmberg som kan driva fram, pegga upp och skjuta, men utanför. I den 86:e får VSK sin chans men Eskelinen kan rädda skottet från nära håll. Vid den 90:e minuten skapar ÖSK oreda i VSK:s straffområde med flera lägen för att ta tillbaka sin ledning men inga avslut hittar fram och in i mål. Slutresultatet i derbyt blir därmed 1-1 och en delad poäng till lagen.

Nästa match för ÖSK:s herrlag spelas på fredagen 1:a september kl 19.00 borta mot Västerås SK.

Statistik
Resultat: 1–1 (1–0)
Mål: 1–0 Kalle Holmberg (19'), 1–1 Daniel Ask (72').
Byten ÖSK: Daniel Björnquist ut - Adam Bark in (76'), David Seger ut - Victor Backman in in (79´), Jake Larsson ut - Elias Barsoum in (79'), Sebastian Crona ut - Niclas Bergmark in (87').

Startelva:
1. William Eskelinen
– – – – – – – – – –
6. Sebastian Crona
5. Daniel Hultqvist
26. Axel Óskar Andrésson
– – – – – – – – – –
2. Daniel Björnquist
8. Kevin Walker (K)
22. Lucas Shlimon
7. David Seger
27. Valgeir Valgeirsson
– – – – – – – – – –
12. Jake Larsson
17. Kalle Holmberg

Ersättare:
13. Daniel Strindholm
10. Victor Backman
14. Hamse Shagaxle
15. Niclas Bergmark
20 Adam Bark
21. Elias Barsoum
28. Johannes Danho

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908