Uddamålsseger borta mot RIK Karlskoga

Foto: Retouched Reality / Daniel Lubner

På fredagskvällen väntade derby för ÖSK:s damer borta mot Rävåsens IK Karlskoga. Hemmalaget tog en tidig ledning och spelade bra på en regntung gräsmatta. ÖSK kämpade på och kom in mer i matchen mot slutet. Till slut lyckades man kvittera genom Lisa Bergman och sedan ta ledningen genom Ella Gunnarsson. ÖSK slet hårt för att skydda sin ledning och lyckades ta med sig tre sköna poäng hem till Örebro.

I matchens tolfte minut tog sig hemmalaget fram på vänsterkanten och slog ett inlägg. I boxen mötte en rödklädd spelare bollen med pannan och kunde styra in ledningsmålet.

Målet följdes av en starkare period av ÖSK men i den 32:a spelminuten fick hemmalaget en bra chans att utöka sin ledning. En frispark från högerkanten som efter en misslyckad rensning landade framför en RIK-anfallare i straffområdet. Portugués var snabbt ute och avslutet gick tätt utanför stolpen.

Den sista delen av första halvleken var jämn och båda lagen försökte bryta igenom för att få in ett mål innan paus. Men 1-0 stod sig in i halvtid och ÖSK hade nu 45 minuter på sig att försöka vända underläget.

Till den andra halvleken gjorde ÖSK två byten. Karin Weinacht och Izabella Hurtig klev av och ersattes av Alva Hyttinen och Klara Spångberg.

Den andra halvleken fortsatte lika jämnt som den första slutade och det dröjde innan något av lagen lyckades få till en ordentlig målchans.

Efter drygt 65 minuters spel bröt sig Agnes Andersson fram och satte upp Emilia Andersson för avslut. Vinkeln blev dock något för snäv och målvakten kunde styra ut bollen till hörna.

Drygt sju minuter senare tog sig ÖSK fram på offensiv planhalva. Amelia Olofsson slog ett inlägg som Cornelia Karlsson jagade ikapp. Karlsson spelade sedan in till Lisa Bergman som kunde skjuta och pricka in kvitteringen för ÖSK.

Med 12 minuter kvar av ordinarie tid gjorde ÖSK ett nytt byte. Ella Gunnarsson kom in när Amelia Olofsson byttes ut.

I den 82:a minuten var det spelade Cornelia Karlsson fram nyinbytte Ella Gunnarsson som löpte in bakom RIK:s backlinje. Gunnarsson slet ifrån sig sin bevakning och lyckades få upp avslutet över en utrusande målvakt. Bollen i mål och ÖSK i ledning.

Med fem minuter kvar kom Maja Eriksson in och Cornelia Karlsson klev av efter två assist och en gedigen insats.

På övertid kom RIK Karlskoga väldigt nära att kvittera men Ellen Portugués stod för en jätteräddning från nära håll.

ÖSK fick slita rejält för att skydda sin ledning hela vägen. Men ledningen stod sig och kunde jubla när domaren blåste av.

1-2, fortsatt serieledning och tre viktiga poäng med hem till Örebro.

Dennis Gabrielsson, tränare ÖSK Fotboll:
– En tuff match där vi möter ett Rävåsen som hanterar underlaget väldigt bra. Jag tycker att de är klart bättre än oss i första och leder rättvist med 1–0. Vi är lite efter i duellerna och får egentligen inte till någonting. Det enda vi löser är första pressen.

– I andra halvlek har vi bättre grepp, mer boll och vinner fler dueller. Vi kämpar, gör till slut två fina mål och vinner med 2–1. En jävla krigarmatch som kunde slutat i kryss. Men nu vinner vi och det är vi glada för. Starkt av tjejerna att vända matchen på den här planen.

– I paus gör vi lite justeringar. Karin gör en jättefin första men har inte tränat något alls i rollen som högerback. Planen är tung och det är tufft där ute så vi flyttar upp Emelie ett steg och får in lite friska ben. Vi flyttar upp Lisa högre för att vinna dueller och få in bollen i boxen. Alva Hyttinen kommer in och gör en bra insats. Alla som kommer in gör det väldigt bra idag.

Nästa match för ÖSK är på tisdag den 15 augusti kl. 19:00 mot KIF Örebro. Det är finalen i Distriktscupen och matchen spelas på Norvalla IP.

Statistik
Resultat: 1–2 (1–0).
ÖSK:s målskyttar: Lisa Bergman (72'), Ella Gunnarsson (82').
ÖSK byten: Weinacht ut - Spångberg in (46'), Hurtig ut - Hyttinen in (46'), Olofsson ut - Gunnarsson in (78'), Karlsson ut - Eriksson in (85')

Startelva:
26. Ellen Portugués
– – – – – – – – – –
21. Olivia Stråle
3. Josefine Eklund
15. Nellie Thörngren
– – – – – – – – – –
6. Agnes Andersson (K)
16. Lisa Bergman
– – – – – – – – – –
22. Emelie Alfredsson
11. Cornelia Karlsson
9. Emilia Andersson
14. Izabella Hurtig
– – – – – – – – – –
19. Amelia Olofsson

Ersättare:
1. Elsa Rögardt
2. Klara Spångberg
12. Karin Weinacht
13. Maja Eriksson
17. Alva Hyttinen
18. Inda Dervisevic

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908