Rogic säkrade årets första seger

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I Allsvenskans fjärde omgång besökte AIK under långfredagen Behrn Arena för match mot ÖSK. Det var mållöst efter en första halvlek som AIK dominerade men ÖSK successivt växte in i. Filip Rogic gav ÖSK ledningen tidigt i andra halvlek, men El Younoussi kvitterade direkt. Matchen såg ut att bli oavgjord men på tilläggstid klev Rogic fram igen. Med ett skott i krysset avgjorde han matchen som slutade 2-1 till ÖSK och säsongens första seger är bärgad.

Efter trendbrottet senast mot AFC väntade under långfredagen en tuff uppgift för ÖSK när regerande mästarna AIK kom på besök till Behrn Arena. Förutsättningarna för en fin fotbollsmatch var på plats, med sommarväder och femsiffrig publiksiffra.

ÖSK kontrade i den första spelminuten och Bertilsson utmanade Dimitriadis som fällde Berra. Det blev ett bra frisparksläge för Gerzic som sköt skruvat och hårt mot första krysset men målvakten Linnér var där med handen och parerade. Den efterföljande hörnan landade på Strandbergs panna, men anfallarens nick gick utanför.

Efter drygt tio minuter kombinationsspelade AIK centralt och Lahne vinklade bollen till Silva som fick bra skottläge till vänster i straffområdet men prickade burgaveln. Tio minuter senare fick Lahne en chans själv efter inspel från vänster, men anfallarens skarv gick rakt på Jansson som också kunde hålla bollen. I nästa spelmoment frispaledes Lahne som dock stannades upp när Jansson klev upp och skar av vinkeln. Bollen spelades tillbaka till Silva som försökte skjuta mot ett halvt öppet ÖSK-mål men skottet täcktes och ÖSK kunde andas ut.

I den 25:e minuten vände Gerzic upp med bollen på mittplan och slog en lyra över AIK:s backlinje till djupledslöpande Strandberg. Carlos avancerade fram mot Linnér och hade alternativet att passa i sidled till Bertilsson men valde att skjuta själv. Linnér räddade det låga avslutet med benet. Nästa chans gick till de speldominerande gästerna. El Younoussi löpte i djupled och fick bollen i steget varpå han rundade utrusande Jansson. Touchen förbi ÖSK-målvakten blev dock något lång och norrmannen tappade balansen vilket bidrog till att han tofflade avslutet en bit utanför stolpen.

Efter AIK-dominans första halvtimmen jämnade ÖSK ut spelet under slutdelen av första halvlek. Det var dock AIK som var närmast ett ledningsmål. En frisparksvariant i den 45:e minuten ledde vidare till en skarv från Lahne som Jansson reflexräddade till hörna. 0-0 i paus.

ÖSK kom ut till andra halvlek med en förändring i laget i form av Larsson som ersättare för Wright på positionen som vänster wingback. I den 56:e minuten spelade Bertilsson förbi två AIK-spelare med en läcker passning och Björnquist kunde trycka fram på högerkanten och spela in bollen mot straffområdet. I bortre ytan mötte Rogic med ett tillslag. Skottet gick förbi Linnér och in i mål till 1-0 för ÖSK. Ledningen blev dock inte långvarig. AIK gick snabbt till motangrepp och jobbade i den 59:e minuten fram en hörna. Hörnan landade vid Goitoms fötter och anfallaren stötte den lätt i sidled till El Younoussi som vid den bortre stolpen bombade in kvitteringen bakom en chanslös Jansson.

Med kvarten kvar slog Sebastian Larsson en lurig frispark som gick någon decimeter utanför Janssons vänsterstolpe. Båda lagen såg ut att vilja gå för tre poäng, men hade svårt att skapa lägen. I den andra övertidsminuten fick Jake Larsson bollen till vänster. Han försökte ta sig in i straffområdet men AIK-försvararen stängde vägen. Istället tittade Jake upp och le bollen snett inåt bakåt till Rogic som klippte till med ett tillslag. Bollen gick i en perfekt båge förbi Linnér och in i det bortre krysset. Rogic time för första gången 2019 och 2-1 till ÖSK.

AIK tryckte gasen i botten under återstående tilläggstid och på den sista hörnan klev även målvakten Linnér fram. Han fick läge att skjuta men Jansson räddade och strax därefter blåste domaren av matchen. ÖSK vann med 2-1.

På presskonferensen efter matchen inledde AIK:s Rickard Norling matchanalysen. Han var nöjd med AIK-insatsen som helhet, men konstaterade att laget fick betala priset för missade målchanser i matchens inledning. ÖSK:s manager Axel Kjäll berömde spelarnas moral efter den tuffa starten i serien. Han konstaterade att AIK kanske låg närmare segern i matchens slutskede, men att ÖSK hade marginalerna med sig. Axel passade också på att lyfta fram Rogics förmåga att avgöra jämna matcher i slutet.

Nästa match för ÖSK spelas på onsdag den 23 april kl. 19.00. Då möter laget IF Elfsborg på Borås Arena.

Statistik
Resultat: 2-1 (0-0)
Mål: Rogic (56’, 90+2'), El Younoussi (59’)
Varningar: Lahne, Björkman, Rogic
Hörnor: 3-9
Publik: 11 221
Byten ÖSK: Wright ut - Larsson in (46’), Björkman ut - Brorsson in (75’), Prodell ut - Broberg in (83’)
Byten AIK: Silva ut - Saletros in (63’), Lindkvist ut - Rashidi (80’), Lahne ut - Obasi in (84’)
Domare: Kristoffer Karlsson, Mikael Hallin (ass.), Johan Thalin (ass.) och Mohammed Al-Hakim (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Daniel Björkman
Daniel Björnquist - Johan Bertilsson - Nordin Gerzic - Filip Rogic - Kevin Wright
Victor Prodell - Carlos Strandberg

Startelva AIK
Oscar Linnér
Panos Dimitriadis - Per Karlsson - Karol Mets
Daniel Sundgren - Tarik El Younoussi - Sebastian Larsson - Stefan Silva - Rasmus Lindkvist
Jack Lahne - Henok Goitom

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908