ÖSK:s segertåg fortsätter

I den 27:e omgången av Allsvenskan mötte ÖSK på lördagen Falkenbergs FF på Behrn Arena. Falkenberg tog ledningen direkt genom ett straffmål av Gustaf Nilsson, men ÖSK kämpade sig tillbaka och Kalle Holmberg kvitterade till 1-1. I andra halvlek gjorde målkungen Martin Broberg 2-1. Falkenberg var nära en kvittering i slutskedet, men Eidur Sigurbjörnsson räddade en boll på mållinjen. ÖSK vann med 2-1 och tog därmed lagets sjätte raka seger.

I den tredje Allsvenska hemmamatchen under mindre än två veckors tid mötte ÖSK under lördagseftermiddagen Falkenbergs FF på Behrn Arena. Falkenberg behövde poäng både för att försöka utöka avståndet till de jagande lagen under nedflyttningsstrecket och för att närma sig ÖSK och de andra lagen ovanför kvalstrecket. En svartvit seger skulle å andra sidan innebära att ÖSK säkrade deltagande i Allsvenskan anno 2016.

Två minuter in på matchen tog sig gästernas Donyoh in i straffområdet. Åhman Persson försökte bryta men kom för sent och klippte Falkenbergspelarens ben. Domaren blåste i pipan och pekade på straffpunkten. Anfallaren Nilsson la upp bollen och rullade säkert in den när Rinne kastade sig åt fel håll. 0-1 på resultattavlan. ÖSK hämtade sig tämligen snabbt från chockstarten och skapade under de första tio minuterna ett par hyfsade lägen. Det bästa kom när Holmberg tog emot bollen i straffområdet och släppte den bakåt till Ajdarevic som sköt direkt, men målvakten Martler gjorde en fin reflexräddning. Falkenberg låg inledningsvis kompakt på defensiv planhalva och stängde ytor för ÖSK som firat stora triumfer i kontringsspelet under den senaste tiden. I den 17:e minuten fick ÖSK äntligen lite yta att jobba på och då gick det undan. Broberg fick bollen på vänsterkanten och satte fart i riktning mot hörnflaggan. När han närmade sig kortlinjen tittade han upp och slog in bollen i straffområdet med en läcker yttersida. Martler touchade det låga inspelet men inte bättre än att bollen gick vidare till Holmberg, som trots viss uppvaktning enkelt kunde trycka in 1-1. Kvitteringen följdes av en intensiv tiominutersperid då lagen turades om att skapa målchanser. Falkenbergs Donyoh inledde med att trixa i boxen och skjuta ett hårt vänsterskott som Wiktorsson med både tur och skicklighet täckte undan. Strax därefter sköt Gerzic en hård och välriktad frispark som Martler fint räddade till hörna. Efter ett misslyckat skott från Broberg var det Falkenbergs tur att oroa framåt. Donyoh såg het ut och hade på kort tid ett farligt inspel och ett vobblande skott, men utan resultat. Donyoh var ihop med Holmberg den duo som mycket kretsade kring i den första halvleken. Kalle satte punkt för chanskavalkaden under de första 45 minuterna genom inte mindre än tre lägen. Först fick han bollen i djupled efter en fin bolltransport av Broberg, men avslutet från högersidan i straffområdet blev något löst. Därefter samspelade Broberg och Gerzic och den sistnämnde serverade från högersidan en perfekt passning till Holmberg som några meter från mål tryckte bollen förbi Martler men över ribban. Ett jätteläge som borde ha resulterat i ett mål och ledning för ÖSK. Holmberg fick en möjlighet att revanschera sig när Ajdarevic slog en hög djupledspassning med yttersidan av foten, men Kalles lobbavslut studsade utanför bortre stolpen med minsta möjliga marginal. Falkenberg var inte alls ofarliga under slutskedet, men lagen gick till paus med ett oavgjort resultat.

ÖSK tog omgående tag i taktpinnen i andra halvlek och efter en bra period med kortpassningsspel runt straffområdet skapade Åhman Persson andra halvleks första chans när han tog med sig bollen in i boxen och sköt i burgaveln. De svartvita fortsatte tålmodigt att trumma på och fick snart välförtjänt utdelning. I den 55:e minuten fick Broberg bollen till höger utanför straffområdet. Han vek inåt i banan och sköt direkt med vänsterfoten. Skottet touchade en Falkenbergsspelare och ställde Martler, som trots att han fick en hand på bollen inte kunde hindra den från att borra sig in i nättaket. 2-1 och Brobergs hysteriska målform fortsätter.

ÖSK fortsatte gå framåt efter målet, om än inte med samma frenesi som under halvlekens inledning. Falkenberg låg fortsatt lågt i försvarsspelet och flyttade upp folk när tillfällen gavs. Donyoh försvann ur matchbilden och ersattes så småningom av den tidigare ÖSK-anfallaren Stefan Rodevåg. Med kvarten kvar plockade gästernas tränare Hasse Eklund in ytterligare offensiv kraft i form av Araba, men det kändes som att ÖSK hade god kontroll över matchen. De svartvita försökte hålla bollen inom laget för att få tiden att gå och gästerna fick mest jaga. Med ungefär tio minuter kvar skapade ÖSK två fina lägen för att avgöra matchen. Först var Holmberg med ett skott som styrdes av en försvarare i ribban och därefter Nordmark med ett markskott från nära håll som Martler räddade. Det dröjde till den 86:e minuten innan Falkenberg skapade något av värde. Ett högerinlägg nådde den kraftfulle Araba i luftrummet, men Sigurbjörnsson störde bra och nicken gick över. Tre minuter senare kom den stora kvitteringschansen. Falkenberg hade lyft upp större delen av laget i offensivt straffområde. Araba nickade ner ett inlägg och Svensson mötte bollen med ett direktskott. Bollen passerade Rinne, men på mållinjen stod Sigurbjörnsson och agerade vikarierande målvakt genom att rensa undan bollen med foten. ÖSK kunde därmed andas ut. Matchen slutade 2-1. Det innebar sjätte raka segern och säkrat Allsvenskt kontrakt.

Gästernas tränare Hasse Eklund inledde presskonferensen efter matchen. Han var nöjd med sitt lags inställning och prestation som helhet. Samtidigt konstaterade han att de hamnade lite för lågt i försvarsspelet i början av de båda halvlekarna, vilket i den andra ledde fram till ÖSK:s ledningsmål. ÖSK:s Alexander Axén tyckte att ÖSK studsade tillbaka bra efter det tidiga straffmålet. Han lyfte fram att Holmberg varit het på träningarna under veckan och var väl värd en chans från start i anfallet. Spelmässigt var han missnöjd med att ÖSK inte avslutade de omställningar som man kom fram i under första halvlek, vilket bidrog till den böljande matchbilden. Han tyckte att anfallsspelet blev bättre efter paus och lyfte fram att laget nu har marginalerna med sig. Avslutningsvis hyllade han Kubanernas engagemang och stöd under hela säsongen.

Nästa match spelar ÖSK måndagen den 19 oktober kl. 19.00. Motståndare är Gefle IF på Gavlevallen. Matchen börjar kl. 19.00.

Resultat: 2-1 (2-1)
Mål: Nilsson (straff 3'), Holmberg (17'), Broberg (55')
Varningar: Araba
Hörnor: 8-7

Byten ÖSK: Gustavsson ut - Pode in (66'), Gerzic ut - Nordmark in (76'), Holmberg ut - Ericsson in (90+1')

Byten Falkenbergs FF: Donyoh ut - Rodevåg in (71'), Carlsson ut - Araba in (76'), Wede ut - Vall in (82')

Publik: 5915

Domare: Markus Strömbergsson, Daniel Gustavsson (ass.), Jan-Erik Swärdh (ass.) och Mattias Johansson (fjärde)