ÖSK föll mot Häcken

BK Häcken var gäster för dagen och Örebro Sportklubb hade stora förhoppningar om att fortsätta sin vinnande trend efter två raka segrar i omstarten av årets Allsvenska. Häcken som man skulle kunna säga, var vårens lag i Allsvenskan och som tillsammans med Åtvidaberg gjort flest mål i serien (30 stycken), skulle dock inte bli någon lätt nöt att knäcka.

BK Häcken ville till en början, inte bjuda på någonting och hade säkert den senaste bortamatchen mot AIK i baktanken. Då stod det 2-0 till AIK efter bara fem minuter spel.

ÖSK gjorde inga förändringar i startelvan jämfört med vinsten mot Malmö senast, och började matchen bäst.  Den första riktiga målchansen kom i den nionde matchminuten och det var ÖSK som skapade den. Daniel Bamberg spelade till Valdet Rama som avancerade framåt och sköt ett skott som Häckens målvakt, Christoffer Källqvist hade problem att hålla. Bollen gick rakt ut till Marcus Astvald som var med på returen men den assisterande domaren hade då redan avvinkat för offside.

Efter knapp 20 minuter är spelade så får ÖSK en frispark i mitten på offensiv planhalva. Mittbackarna Berisha och Wikström är uppe för att nicka och Daniel Bamberg visar prov på en fin känsla då han hittar Wikström som får ett kanonläge men får inte till avslutet. Den gode Magnus vet nog inte hur fri han är i den situationen och får inte bollen på mål.

Under resten av halvleken så skapas inte speciellt mycket målchanser. ÖSK spelar mest runt, runt och har svårt att på allvar komma in i boxen för att hota. Häcken är kompakta i sitt försvarsspel och väntar på rätt läge för att kontra.

BK Häckens Waris Majeed är livsfarlig där framme. Han har gjort hela 13 mål under årets Allsvenska, lika många som Örebro SK gjort tillsammans. Med detta facit har han gjort mest mål i serien vilket givetvis är ett imponerande.

Patrik Haginge drog på sig en varning innan halvleken var över och lagen gick till pausvila 0-0 efter en underhållningsmässigt dålig första halvlek.

Häcken visade prov på en mer offensiv fotboll till en början av andra halvlek. Sandqvist gick ut och gjorde sig stor och fick göra en fin benparad som gick vidare till en hörna. Hörnan blev farlig och Marcus Astvald fick agera räddade ängel vid första stolpen och ställningen var fortfarande 0-0.

Häcken gör dock strax efter detta 1-0. Waris Majeed tar ner bollen och spelar fram till Dioh Williams som ger Häcken ledningen. Det känns som om han missar avslutet något och bollen går lite turligt in via stolpen.

Endast två minuter senare så gör Häcken mål igen. Det blir en kontring och Williams får bollen på nytt och spelar fram till Rene Makondele som också han missar avslutet något men Jonas Sandqvist kan inget göra och det är 2-0 till Häcken.

Efter 2-0 målet känns det som om ÖSK tappar både fart och vilja. Grahn blir utbytt och ersätts av Kalle Holmberg och då blir det lite bättre fart i ÖSKs anfallsspel. Just Kalle spelar också fram till Marcus Astvald som får med sig bollen i djupled efter att en Häckenspelare kastat sig och varit ytterst nära att nå bollen. Astvald drar in bollen i bortre hörnet och ger matchens liv igen.

ÖSK spelar upp sig något på slutet och Kalle Holmberg får matchens sista chans. Det är ett bra avslut men slinker någon meter utanför Källkvist vänstra stolpe. Matchen är över och ÖSK lyckas tyvärr inte ta några poäng den här gången.

Sammanfattningsvis så är matchens en besvikelse. ÖSK lyckas inte omvandla sitt bollinnehav till målchanser och blir statiska på offensiv planhalva. Patrik Haginge och Boris Lumbana gjorde två bra kämpainsatser idag.

I ÖSK vill jag idag lyfta fram Daniel Bambergs fasta situationer, Han slår både bra frisparkar och hörnor och har en fin fot som Per-Ola Ljung bör fortsätta att använda sig av.  Kul också för Kalle Holmberg att få komma in och göra ett så piggt inhopp på nytt. Blev assist till målet och hade förutom det som sagt den sista chansen på övertid.

Nu närmast väntar just samma Häcken på Rambergsvallen i Göteborg. Observera att den matchen startar 20:00.

ÖSK-Häcken 2-1 (0-0)

0-1 55' Dioh Williams

0-2 57' Rene Makondele

1-2 72' Marcus Astvald

Publik: 6023

ÖSK lag: (4-5-1) Jonas Sandqvist - Samuel Wowoah, Ilir Berisha, Magnus Wikström, Patrik Anntonen - Valdet Rama Patrik Haginge, Boris Lumbana, David Bamberg - Tobias Grahn (ut 67') - Marcus Astvald (ut 87')

Inhopp: Kalle Holmberg 67 min, Kushtrim Lushtaku in 87 min