Presentation av akademins organisation

Foto: Lovisa Lööw

Säsongen 2022 har inletts för ÖSK:s akademi och inför Ligacupens sista gruppspelsomgång har alla tre lagen chans att vinna sina respektive grupper. Under de första månaderna av året har även akademins ledarstaber fallit på plats fullt ut och därför kan vi nu stolt presentera den organisation som kommer att arbeta i akademin under säsongen.

– Med målsättning om att ständigt utveckla vår akademi för att fortsätta utbilda och utveckla fotbollsspelare, känns det jättebra att kunna presentera organisationen i akademin. Vi har flera nya roller i årets organisation där vi bland annat tillsatt en akademichef i Rickard Torstensson. Björn Cervins roll förändras till viss del då han som utvecklingschef till största delen får i uppgift att coacha och utveckla våra tränare. Rickard och Björn var med och startade upp akademin 2013 och har sedan dess stått för en kontinuitet i verksamheten som vi vill bygga vidare på. Deras erfarenhet och utbildningsnivå betyder väldigt mycket i vår strävan att bli bättre och bättre, säger ÖSK:s fotbollschef Axel Kjäll.

– Vi har dessutom fått in Einar Gu∂nason med stor erfarenhet från elitfotboll på Island som transition coach samt Nordin Gerzic i en roll som spelarutvecklare. Därtill har vi Eric Bodin Forselius som analysansvarig för akademin samt Felix Möller som kommer arbeta som scout i de yngre åldrarna. Eric och Felix har båda stor erfarenhet av vår akademi och kommer i sina nya roller kunna spetsa vår organisation ytterligare, fortsätter ÖSK:s fotbollschef Axel Kjäll.

– Det ska bli väldigt inspirerande att ta sig an uppgiften som akademichef i klubben som man brinner för. Ledarorganisationen är väldigt stark och håller hög nivå gällande kompetens och vilja att utvecklas. Den rollfördelning vi har gjort kommer göra det tydligare vem som ansvarar för vad. Det blir stimulerande att ha en ledande roll i att utveckla vår spelarutbildning framåt och fortsätta fostra flera spelare från akademin till A-laget, säger ÖSK:s akademichef Rickard Torstensson.

Framöver kommer lagen i ÖSK:s akademi att kallas PA19, PA17 och PA16. Anledningen till det är att tydligare definiera vilka lag som tillhör ÖSK Fotboll och vilka lag som tillhör ÖSK Ungdom. Tidigare har det exempelvis funnits P17-lag i båda föreningarna, men från och med nu kommer ÖSK Fotbolls akademilag kallas för PA (pojkakademi). Namnförändringen kommer även att underlätta för ambitionen om att i framtiden inkludera flicklag i akademin då ÖSK Ungdoms lag fortsättningsvis kan kallas exempelvis F17 medan ÖSK Fotbolls akademilag då blir FA (flickakademi).

För de tre lagen i ÖSK:s akademiverksamhet kommer de respektive ledarstaberna se ut som följande.

PA19:
Huvudtränare:
Rickard Torstensson
Tränare: Eric Bodin Forselius
Tränare: Felix Möller

PA17:
Huvudtränare:
Pontus Björkman
Tränare: Rafi Isak

PA16:
Huvudtränare:
Hampus Nylin
Tränare: Sverker Lindström

Utöver de respektive lagens ledarstaber, innefattar organisationen även ett antal personer vars roller inte är specifikt knutna till ett av lagen. Dessutom finns Bernhard Nilsson i rollen som spelarutvecklare 13–15 år. Bernhard är anställd av ÖSK Fotboll för att arbeta i ÖSK Ungdom som en tydlig länk mellan föreningarna och för att underlätta övergången för spelarna som ska ta klivet in i akademin.

De ej laganknutna rollerna i akademins organisation är:

Fotbollschef: Axel Kjäll
Akademichef:
Rickard Torstensson
Utvecklingschef & Tränarutvecklare:
Björn Cervin
Koordinator 16–19 år: Fredrik Holmquist
Transition coach: Einar Gu∂nason
Spelarutvecklare 16–19 år: Nordin Gerzic
Spelarutvecklare 13–15 år: Bernhard Nilsson
Målvaktstränare: Harald Detlofsson och Göran Kring
Ansvarig Scouting:
Felix Möller
Ansvarig Analys:
Eric Bodin Forselius
Naprapat: Johan Eriksson
Fysansvarig: Amir Razak
Idrottspsykologisk rådgivare: Feven Gebru
Materialansvar:
Lars Andersson
Matchvärd:
Ove Blomberg

Följ ÖSK:s akademi på Instagram för att få reda på alla resultat och de senaste nyheterna om akademin. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908