Tung derbyförlust mot Degerfors

I den 24:e omgången av Allsvenskan spelade ÖSK under måndagskvällen derby mot Degerfors IF på Behrn Arena. I mitten av första halvlek gjorde Edvardsen 0-1 och strax därefter utökade Saidi till 0-2. I andra halvlek hade ÖSK flertalet chanser men det dröjde tills tilläggstid innan de svartvita spräckte nollan. Agon Mehmeti reducerade till 1-2 men det var för sent. Degerfors vann med uddamålet och ÖSK är kvar på femtonde plats i tabellen.

I det första allsvenska hemmaderbyt på över två decennier tog ÖSK under måndagskvällen emot Degerfors IF på Behrn Arena.

Redan efter några minuter skadades Broberg och tvingades halta av banan. ÖSK tvingades till ett första byte och Seger ersatte. Matchens första tjugo minuter var händelsefattiga. ÖSK inledde piggast, men gästerna växte in i matchen och var ett par gånger nära att kombinera sig in i straffområdet till målchans. ÖSK:s första avslut kom i den 23:e minuten när Moro ostörd fick avancera in på Degerfors planhalva. Många i den svartvita delen av publiken skrek skjut och så gjorde Moro. Skottet var hårt och vobblande vilket vållade Degerforsmålvakten vissa besvär, men Whiteman lyckades ändå hålla bollen.

I den 25:e löpte Edvardsen i djupled till vänster i straffområdet. Han fick bollen i steget, fintade bort Almebäck och skickade iväg ett skott i steget som passerade förbi Allain och in i mål. 0-1 till Degerfors. I den 33:e minuten vann Degerfors bollen på ÖSK:s planhalva. Saidi fick bollen och pricksköt in 0-2 lågt intill Allains ena stolpe.

I den 41:a minuten fick ÖSK en hörna. Efter rensning lyftes andra bollen in i straffområdet där den till slut landade hos Moro. ÖSK:s mittback var dock trängd och avslutet gick över ribban. Mer än så bjöd inte den första halvleken på och 0-2 stod sig in i omklädningsrummen efter 45 minuter.

Marcus Lantz genomförde ett byte i paus. Den varnade Almebäck gick ut och ersattes av Larsson. Fem minuter in på andra halvlek bröt Besara ett uppspel, vilket gav fint skottläge åt Friday. Skottet blockerades dock till en hörna.

I den 60:e minuten nickade Björnquist ner en crossboll till Seger som sköt på volley. Whiteman räckte dock till hörna vid första stolpen. Strax därefter fick Friday skottläge i boxen men tofflade bollen utanför.

Med drygt 20 minuter kvar etablerade ÖSK rejält tryck mot Degerfors mål. Hamad inledde med att skjuta ett skott som Whiteman räddade. Returen gick till Larsson vara skott blockerades. Minuten sköt Larsson igen men Whiteman stod för en ny parad innan Skovgaard skickade returen utanför. Den tredje chansen på kort tid fick inhopparen Ali men hans nick gick utanför.

Med många ÖSK-spelare i offensiven fick Degerfors stora ytor att kontra på. Med kvarten kvar avancerade Edvardsen in i straffområdet och avlossade ett lågt skott, men Allain reflexräddade.

I den 84:e hittade ett långt inlägg fram till Moro vid bortre stolpen. Moro nickade bollen vidare in mot ytan framför mållinjen där Degerforsförsvarare rensade. I 89:e minuten kom Edvardsen fri på nytt men Allain räddade igen.

I den 93:e minuten vann Moro en luftduell på offensiv planhalva. Inhopparen Mehmeti fångade upp bollen och skickade distinkt in 1-2. Fler mål blev det inte. Degerfors vann derbyt med uddamålet och läget är allt mer prekärt för ÖSK i botten av tabellen.

På presskonferensen inledde gästernas Andreas Holmberg med att berätta att han var mycket nöjd med tre poäng efter en fantastisk första halvlek. I andra halvlek pressade ÖSK hårdare och gav gästerna osäkerhet och skapade chanser. Han hyllade även fansens förmåga att bära fram laget till seger.

ÖSKs Marcus Lantz gratulerade Degerfors till segern. Han förklarade att det blev stökigt direkt i och med Brobergs skada och tidigt byte. Han var missnöjd med målen som kom i första halvlek efter två slumpsituationer. I andra halvlek blev det bättre eget spel, men fortsatt väldigt svårt att få in bollen. Han avslutade med att säga att han inte gett upp än, att det är sex matcher kvar att kämpa i. Han hyllade även inramningen av matchen med mycket publik.

Nästa allsvenska match för ÖSK spelas på bortaplan mot Halmstad BK på torsdag den 28:e oktober kl. 19.00.

Resultat: 1-2 (0-2)
Mål: Edvardsen (25’), Saidi (33’), Mehmeti (90+3’)
Varningar: Almebäck, Carlén, Hjertstrand, Friday, Seger, Skovgaard, Gravius, Hamad
Hörnor: 7-2
Byten ÖSK: Broberg ut - Seger in (6’), Almebäck ut - Larsson in (46’), Besara ut - Gerzic in (71’), Björnquist ut - Ali in (71’), Seger ut - Mehmeti in (83’)
Byten Degerfors IF: Lindahl ut - Tamimi in (67’), Djurdjic ut - Bertilsson in (86’), Saidi ut - Salmon in (86’)
Domare: Andreas Ekberg, Mehmet Culum (ass.), Stefan Hallberg (ass.) och Farouk Nehdi (fjärde)