Oavgjort mot Sirius efter rött kort

I den sextonde omgången av Allsvenskan tog ÖSK under söndagen emot IK Sirius. ÖSK fick en drömstart med mål av Deniz Hümmet redan i den andra minuten och ställningen var 1-0 i paus trots en rad chanser för båda lagen. Tidigt efter paus blev Andreas Skovgaard utvisad och Sirius kvitterade på straff genom Kouakou. Med en man mindre fick ÖSK därefter rikta in sig på försvarsspel. Matchen slutade 1-1.

Under den sena söndagseftermiddagen var det på nytt dags för ÖSK-match på Behrn Arena. Noterbart i ÖSK-elvan var Jiloan Hamads namn. Alltså debut för nyförvärvet efter skadefrånvaro under den första tiden i klubben.

ÖSK tryckte på framåt direkt. Redan i den andra minuten slog Mårtensson en lång djupledsboll. Hümmet tajmade löpningen perfekt och fortsatte friställd mot Mitov Nilsson. Siriusmålvakten kom ut lite på mellanhand vilket Hümmet uppfatttade och lyfte bollen över. Debutanten Hamad löpte mot bortre stolpen men behövde inte agera då bollen studsade in i nätmaskorna. 1-0 till ÖSK.

Tyvärr gav det tidiga ledningsmålet mer energi till bortalaget. Sirius etablerade ett stort spelövertag under den kommande kvarten och prickade två gånger målramen i jakt på kvittering. Först satte Netabay ett närskott i stolpen och sen drog Ortmark iväg ett jätteskott från distans som touchade Allains fingertoppar innan bollen rammade ribban.

I den 20:e minuten spelade sig ÖSK förbi ett högt stående Siriusförsvar till lagets andra friläge i matchen. Tyvärr förvaltades inte chansen av Collander. ÖSK-spelaren sköt ett något stressat skott rakt på Mitov Nilsson och tappade sen balansen när han skulle fånga upp returen. Gästernas Shabani fyllde strax därefter på det redan välfyllda chanskontot med att bryta in från höger och avsluta med vänsterfoten men Allain räddade med handen till hörna.

Intensiteten avtog så småningom en aning och målchanserna ersattes av nästanchanser. Båda lagen spelade sig fram till lägen i offensiva tredjedelen men skärpan i avgörande passningar saknades. I ÖSK-försvaret stod Moro för flertalet avgörande aktioner i hans första match på hemmaplan. I den 44:e minuten hade Sirius en boll i nätet bakom Allain, men Kouakou var offside och målet dömdes bort. 1-0 till ÖSK i paus.

I den 53:e avancerade Kouakou mot Skovgaard in i ÖSK:s straffområde. Dansken styrde anfallaren utåt för att minska skottvinkeln men försökte sen glidtackla. Tacklingen träffade benen och straffspark för Sirius och ÖSK decimerat till tio man i och med att Skovgaard fick ett andra gult kort. Kouakou tog själv hand om straffen och trots att Allain gick åt rätt håll och touchade bollen så blev det mål. Kvitterat till 1-1.

Drygt tio minuter efter kvitteringsmålet fick ÖSK ett gyllene läge att återta ledningen. Collander sprang ikapp en djup boll på högerkanten och slog ett långt inlägg som Hamad dämpade till Besara. Nahir sköt på volley och bollen såg ut att gå mot krysset, men Mitov Nilsson gjorde en kvalificerad räddning och styrde skottet till hörna.

Sirius i numerärt överläge skakade fram några lägen för skott men antingen var de missriktade eller så stod Allain i vägen. Med tio minuter kvar rev sig inhopparen Luan in i straffområdet och sköt i steget, med det hårda skottet var missriktat. Därefter sjönk ÖSK ner djupt för att försvara poängen. Sirius försökte spela sig förbi det svartvita försvaret men kom aldrig riktigt nära. Matchen slutade 1-1 och avståndet mellan lagen i tabellen är oförändrat.

På presskonferensen efter matchen inledde Sirius Daniel Bäckström. Han var besviken med en poäng utifrån Sirius dominans, men som helhet väldigt nöjd med lagets prestation.

ÖSK:s Vitor Gazimba var nöjd med den aggressiva starten och att göra ett tidigt mål. Han konstaterade att slutspelen av matchen blev inriktad på försvarsspel efter utvisningen. Vitor passade på att berömma supportrarnas insats som en elfte spelare liksom Hamads första match som ÖSK-spelare.

Nästa allsvenska match för ÖSK spelas på lördag den 28 augusti kl. 15.00. Då väntar AIK på Friends Arena.

Resultat: 1-1 (1-0)
Mål: Hümmet (2’), Kouakou (54’)
Varningar: Skovgaard, Ortmark
Utvisningar: Skovgaard
Hörnor: 4-11
Byten ÖSK: Seger ut - Almebäck in (56’), Collander ut - Luan in (72’), Hümmet ut - Broberg in (72’), Mårtensson ut - Gerzic in (79’), Hjertstrand ut - Ali in (79’)
Byten IK Sirius: Shabani ut - Ståhl in (68’), Kouakou ut - Sylisufaj in (68’), Netabay ut - Hellborg in (78’), Sugita ut - Colley in (87’)
Domare: Joakim Östling, Daniel Gustavsson (ass.), Johan Thalin (ass.) och Granit Maqedonci (fjärde)