Imponerande ÖSK-vändning mot mästarna

Foto: Bildbyrån / Maxim Thore

Allsvenskans andra omgång inleddes under onsdagskvällen och ÖSK reste till Tele 2 Arena för möte med regerande mästarna Djurgårdens IF. Efter en jämn första halvlek stod det 1-1 efter mål av Kujovic och Besara. I andra halvleks slutskede frälste Robin Book ÖSK med ett härligt 1-2 mål i den 89:e minuten och ÖSK tog säsongens första vinst i Allsvenskan.

Axel Kjäll ställde åter upp sitt lag i en 4-4-2 uppställning men tvingades att avstå från en skadad Nordin Gerzic, Johan Mårtensson ersatte. Det blev ytterligare tre nya ansikten i startelvan där Robin Book, Erik Björndahl och Kevin Wright klev in. ÖSK inledde matchen bra och tog grepp om matchbilden. Efter en kvart skaffade sig Book ett bra skottläge men sköt dessvärre över. I den 23:e minuten anföll Djurgården fint och till slut hade ÖSK-bekantingen Kalle Holmberg fått ett fint läge i höjd med straffområdet men även hans skott gick en bit över. Några minuter senare rev Amin ner Radetinac en bit ifrån straffområdet och på den efterföljande frisparken tryckte Augustinsson till men Jansson gjorde en stabil räddning. Djurgården tog över spelet mer och mer och pressade tillbaks ÖSK som fick inrikta sig på försvarsspelet i allt större utsträckning ju längre halvleken led. I den 35:e minuten löpte Bärkroth runt ute till vänster och slog ett bra inlägg mot en alldeles för friställd Kujovic som enkelt kunde nicka in 1-0. ÖSK lät sig dock inte nedslås och i den 39:e minuten slet sig Wright fram på högerkanten och spelade fram Besara i straffområdet som distinkt tryckte till bollen, helt perfekt intill första stolpen och kvitteringen var ett faktum. 1-1. ÖSK fortsatte att spela bra med ny energi och i den 43:e minuten fick Björndahl ett läge i straffområdet och drog till från snäv vinkel men målvakt Vaiho gjorde en fin benparad. På tilläggstid fick ÖSK en hörna och Skovgaard nickade i trängt läge men utanför. Besara hann även med att skjuta ett sista skott i burgaveln men 1-1 stod sig till halvtidspausen.

Andra halvlek inleddes med att Djurgården tryckte på rejält framåt direkt och skapade några halvchanser via en tidig frispark och en tidig hörna men ingen utdelning i målprotokollet. I den 51:a minuten sköt Witry inifrån straffområdet och bollen blockades ut till hörna. I nästa anfall tryckte Bärkroth till från distans och ännu en hörna som blev farlig och Kujovic dök upp vid bortre stolpen men lyckades inte styra in bollen. Några minuter senare stack ÖSK upp i en kontring efter stark bollvinst av Granlund på mitten. Anfallet avslutades av att Besara sköt ett lågt skott men alldeles för rakt på och Vaiho kunde rädda utan retur. Efter en lugnare sekvens tog det fart från Djurgårdens sida igen. Witry avlossade ett skott som via en lurig touch tvingade Jansson till en fin enhandsräddning. ÖSK försvarade sig dock bra och de riktigt heta chanserna uteblev för stunden för hemmalaget. Med 25 minuter kvar gjorde David Seger ÖSK-debut när Jake Larsson blev utbytt. I den 70:e minuten hade Karlström ett volleyskott tätt utanför. Därefter följde en sekvens utan rejäla målchanser. När klockan närmade sig 90 spelade minuter var det ÖSK som skapade chanser. Book fick först ett läge till vänster utanför straffområdet men fick ingen bra träff på skottet och inspark. Minuten senare var dock siktet bättre inställt. Seger släppte bollen till Book som fintade ryckte åt vänster och skapade sig yta i straffområdet. Han tryckte till med ett pressat vänsterskott längs marken som Vaiho reagerade för sent på och bollen smet in under målvakten och 1-2 på resultattavlan! Djurgården jagade kvittering på tilläggstiden men fick ingen ordentlig målchans. ÖSK kunde därmed inkassera säsongens första trepoängare efter en mycket stabil insats i huvudstaden.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag 21 juni kl. 17.30 och då gästar Östersunds FK Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 1-2 (1-1).
Mål: Kujovic (35’), Besara 39’, Book 89’.
Varningar: Ulvestad, Mårtensson, Seger, Besara, Björndahl
Hörnor: 6-3
Byten ÖSK: Jake Larsson ut – David Seger in (65’), Nahir Besara ut – Agon Mehmeti in (84’), Robin Book ut – Benjamin Hjertstrand in (90’).
Byten DIF: Emir Kujovic ut – in Oscar Pettersson (61’), Nicklas Bärkroth ut – Jonathan Ring in (61’), Kalle Holmberg ut – Astrid Ajdarevic in (71’), Haris Radetinac ut – Eric Berg in (81’).
Domare: Adam Ladebäck, Mikael Hallin (ass.), Daniel Yng (ass.) och Johan Krantz (fjärde).

Startelva ÖSK

Oscar Jansson
Albin Granlund – Michael Almebäck – Andreas Skovgaard – Kevin Wright
Jake Larsson – Simon Amin – Johan Mårtensson – Robin Book
Erik Björndahl – Nahir Besara

Startelva Djurgården
Tommi Vaiho
Aslak Fonn Witry – Jacob Une Larsson – Fredrik Ulvestad – Jonathan Augustinsson
Jesper Karlström – Curtis Edwards
Haris Radetinac – Kalle Holmberg – Nicklas Bärkroth
Emir Kujovic

Text: Niklas Sandberg & Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908