Motståndarkollen: AIK

ÖSK sparkar igång en säsong som liknar ingen annan mot AIK på söndagen. Ambitionen är att göra om succén från förra säsongens möte på Behrn Arena, men det kommer att krävas en insats av högsta klass för att besegra ett hårdsatsande motstånd från Solna som genomgår en omställning i spelet.

Ingenting är som det brukar vara. Varken i samhället eller i anslutning till fotbollen. Som en följd av den rådande coronaviruspandemin kommer matcherna i Allsvenskan att spelas utan publik tills vidare. Men det betyder inte desto mindre att det är dags för spel och tävlingsmatcher igen. På söndagen drabbar ÖSK samman med AIK i en allsvensk premiär som skjutits upp över två månader.

Exakt vart något lag står för närvarande är så klart mer eller mindre omöjligt att veta då fåtalet matcher har spelats sedan mitten av mars. Men att AIK, som vann SM-guld 2018 och varit i toppen och aspirerat på Europaspel konsekvent under 2010-talet, har stora kvaliteter på alla positioner och massvis av kompetens i sin breda trupp går inte att tvivla en sekund på.

Tränare Rickard Norlings gulsvarta gäng från Solna i huvustadens norra delar har upplevt en viss ruljangs i truppen samtidigt som det skett ett antal skiften i ledningen där bland annat Björn Wesström tagit över vd-posten.

Flera nyckelspelare som målvakten Oscar Linnér, mittfältarna Anton Salétros och Chinedu Obasi och inte minst skyttekungen Tarik Elyounoussi har lämnat klubben. Samtidigt har flera intressanta namn som Premier League-meriterade målvakten Jacob Haugaard, comebackande mittfältsstjärnan Ebenezer Ofori, Erick Otieno och anfallaren Jasir Asani anslutit.

Rutinerade kuggar i Per Karlsson, Sebastian Larsson, Rasmus Lindkvist och Henok Goitom behöver, precis som många av deras kollegor, ingen närmare presentation. Det finns dock stora förhoppningar i AIK-led om att flera av klubbens stora talanger ska ta rejäla steg under 2020. Bland dem återfinns redan rätt etablerade spelare i Bilal Hussein och Tom Strannegård. Nyuppflyttade Robin Tihi, Paolos Abraham och Eric Kahl är också namn värda att lägga på minnet.

De senaste säsongerna har AIK gjort sig känt för att vara ett ytterst svårslaget kollektiv med en stentuff defensiv. Endast 24 insläppta mål 30 omgångar blev facit 2019, men ”bara” 47 fullträffar framåt och en fjärdeplats med sammanlagt 62 poäng var inte riktigt vad föreningen och dess supportrar hade hoppats på.

AIK har fått kritik för sin oförmåga, jämfört med konkurrenterna högst upp i tabellen, att bjuda på en underhållande offensiv med spelglädje. Det är Rickard Norlings målsättning 2020, att behålla det trygga försvaret som grund men samtidigt hitta ett bättre flyt i anfallsspelet.

AIK saknar ett antal betydelsefulla pjäser i bland andra Nabil Bahoui och Kolbeinn Sigthorsson i söndagens möte med ÖSK, men det innebär inte att kvaliteten behöver sjunka det minsta på planen sett till alla alternativ som finns att tillgå.

AIK gäller givetvis som favorit sett till förutsättningarna. Däremot kan ÖSK se tillbaka på förra säsongens tillställning på Behrn Arena med glädje.

Filip Rogic avgjorde inför en mer eller mindre utsåld kuliss i Örebro genom sitt fantastiskt fina 2–1-mål på övertid och ordnade första trepoängaren mot AIK på nästan fem år. Samme man hade gett ÖSK ledningen kort efter paus innan Tarik Elyounoussi kvitterade nästan omedelbart.

Det kommande motståndet tog dock revansch genom att besegra ÖSK med 2–0 på Friends Arena i höstas. Båda målen gjordes då av lagkaptenen Henok Goitom.

Örebro SK och AIK Fotboll har mötts 108 gånger i tävlingssammanhang genom historien. ÖSK har vunnit 31 gånger, 32 fajter har slutat lika och AIK har varit starkast vid 45 tillfällen.

Avspark i den 109:e drabbningen lagen emellan sker klockan 17:30 söndagen den 14 juni på Behrn Arena i Örebro. Matchen spelas, som sagt, inför tomma läktare och enda sättet att ta del av den är genom sändningen på Dplay. Du köper ditt abonnemang och stöttar samtidigt ÖSK här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Missa heller inte supportergruppernas livesändning på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som börjar klockan 16.30. Intressanta gäster kommer att varvas med insamlingskampanjer och roliga tävlingar.

Tre spelare att hålla ögonen på i AIK:

Sebastian Larsson
En mångsidig spelare med ordentliga meriter från högsta nivå i England och landslaget. Betyder mycket för AIK – både på och utanför planen – och besitter flera typer av egenskaper som inte så många andra spelare i Allsvenskan har. Har inte minst ett oerhört fint tillslag och är ett hot vid fasta situationer. Här gäller det för ÖSK att vinna matchen i matchen.

Henok Goitom
Den omtyckte och karismatiske anfallaren har ett AIK-hjärta lika stort som Friends Arena och gamla hemmaplanen Råsunda tillsammans. Lagkaptenen ger alltid allt, är väldigt jobbig att möta och ger aldrig upp en situation som det går att få med sig bollen ifrån. Dessutom leder han sitt lag med exempel, gör andra bättre och har en förmåga att hitta nätet. Det fick ÖSK erfara så sent som i höstas när Henok Goitom sänkte laget med sina två mål i Solna.

Ebenezer Ofori
Den skicklige mittfältaren, som trots sitt redan stora kunnande endast är 25 år, är tillbaka i AIK efter spel i Bundesliga-klubben Stuttgart och New York City i MLS. Ghananen har samlat på sig viktiga meriter och lär vara en ännu bättre spelare än under sin första sejour i AIK. Det blir en utmaning för ÖSK att hantera honom.

Tidigare allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
5 oktober 2019: AIK–Örebro SK 2–0.
19 april 2019: Örebro SK–AIK 2–1.
7 oktober 2018: AIK–Örebro SK 1–1.
18 april 2018: Örebro SK–AIK 1–1.
13 mars 2018 (Kvartsfinal i Svenska Cupen): AIK–Örebro SK 2–0.
5 november 2017: Örebro SK–AIK 1–2.
13 maj 2017: AIK–Örebro SK 1–0.
21 augusti 2016: Örebro SK–AIK 0–2.
28 maj 2016: AIK–Örebro SK 0–0.
31 oktober 2015: Örebro SK–AIK 1–1.
26 april 2015: AIK–Örebro SK 3–0.
17 augusti 2014: Örebro SK–AIK 4–2.
13 april 2014: AIK–Örebro SK 1–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908