ÖSK chanslöst mot guldjagande Malmö

Under lördagen var det dags för Allsvenskans 30:e och sista omgång där ÖSK tog emot guldjagande Malmö FF på ett höstkallt Behrn Arena. Bortalaget satte högsta fart och hade ledningen med 0-2 efter en kvart vilket även stod sig till halvtid. I andra halvlek fortsatte Malmö att trumma på och gjorde både tre, fyra och fem mål och slutresultatet skrevs till 0-5. Något guld blev det dock inte för de himmelsblå utan guldet gick till Djurgården.

ÖSK kom till start med Gerzic och Almebäck som var tillbaka efter avstängningar och i anfallet återfanns Broberg efter en tids skadefrånvaro. Prodell förpassad till bänken och Kasim avstängd.

Matchen inleddes i ett rasande temp, redan efter 10 sekunder hade Bertilsson ett farligt skott tätt utanför Dahlins bortre stolpe. I anfallet efter slogs en långboll mot Traustasson som lyfte bollen över en utrusande Jansson men på mållinjen kunde bollen rensas undan av Lorentzson i absolut sista stund! Malmö fortsatte att trycka på under inledningsminuterna men skott blockades om vartannat och ingen målutdelning under de första fem minuterna. Malmös offensiv skulle dock ge utdelning några minuter senare efter en hörna. Bollen damp ner centralt framför mål och där kunde mittbacken Bengtsson peta in 0-1 förbi Jansson. ÖSK lät sig dock inte nedslås initialt och i den 13:e minuten stack Wright upp på vänsterkanten och lade upp bollen för högern och tryckte iväg ett skott i ribban och ut! Istället kom dock 0-2 bara två minuter senare. Ett inspel från höger nådde Traustason centralt som enkelt kunde bomba upp 0-2 i nättaket.

Malmö fortsatte att trycka på och i den 22:a minuten rundades Jansson av Molins men avslutet utanför ur snäv vinkel. ÖSK hade svårt att etablera något eget spel mot ett fulladdat Malmö som dessutom stärkts av tidiga mål i Norrköping i jakten på guldet. I den 30:e minuten kom Molins fram starkt ute till höger och hittade Rosenberg centralt som avlutade på ett men Jansson kunde göra en bra räddning. Efter en snabb omställning i den 34:e minuten fick Rieks ett kanonläge efter att Jansson blivit överspelad men bollen utanför. Det blev inga fler mål i den första halvleken och när pausvilan ljudit på samtliga arenor var det just Malmö som hade guldsitsen efter lika poäng men bäst målskillnad av de själva, Djurgården och Hammarby.

Andra halvlek inleddes likt den första med full fart framåt av Malmö. I den 49:e minuten drog Rosenberg iväg ett fräsande skott som smällde in i Janssons högra stolpe och ut. Minuten efter sticker ÖSK upp i en omställning och Wright avslutar med högern men Dahlin kan göra en bra räddning. I den 57:e minuten fick Malmö en frispark ute till höger som lyftes in och nickades ut till Rieks som behärskat tryckte in 0-3 lågt förbi Jansson. Tätt efter kom även 0-4, en hörna från höger skarvades ner till Rosenberg som tryckte in 0-4 från nära håll i sin Allsvenska karriärs sista match. Strax därefter kom beskedet att Djurgården hämtat upp 2-0 underläge till 2-2 och där med var Stockholmarna åter i guldposition.

Malmö fortsatte dock att ösa på en stund till och Rosenberg kunde sätta 0-5 efter ett inspel från vänster och säkert avslut förbi en chanslös Jansson. Efter målet lugnade sig Malmös offensiv räd något och ÖSK kunde hålla något mer i bollen men utan att skapa några farligheter. Sista kvarten spelades i princip bara av och spänningen om guldet låg istället i Norrköping. Resultatet på Behrn Arena skrevs till 0-5 och en dyster svartvit avslutning på säsongen. I Norrköping stod sig 2-2 och Djurgården blev där med Svenska Mästare 2019.

På den efterföljande presskonferensen inledde Malmös tränare Uwe Rösler med att gratulera Djurgården till guldet efter den starka comebacken mot Norrköping. Han var mycket nöjd med sitt lags insats idag, hans spelare gjorde allt han kunde önskat sig. Han berömde även supportrarna för deras fantastiska insats idag och under hela säsongen. Han tackade och berömde även sin assisterade tränare Georgson och självklart ”legenden” Markus Rosenberg för sina insatser i klubben.

ÖSKs Axel Kjäll gratulerade Malmö till dagens seger och Djurgården till SM-guldet. Han var uppenbart besviken över sitt lags insats i dagens match som han beskrev som mycket svag. Han sammanfattade säsongen med att det varit en blandning av uppgångar och nedgångar. Kul att ge ungdomsspelarna chansen under den senare delen av säsongen. Dagens match blev en tuff avslutning på en lång säsong och Axel passade även på att tacka alla som stöttat och jobbat kring och för klubben under säsongen. Ett extra avslutande tack till de spelare som lämnar efter säsongen.

Den Allsvenska säsongen 2019 är där med över och ÖSK slutar på en nionde plats med 33 inspelade poäng och vi gratulerar Djurgårdens IF till guldet. Tack för den här säsongen!

Resultat: 0-5 (0-2)
Mål: Bengtsson 11’, Traustasson 15’, Rieks 57’, Rosenberg 61’, 67’.
Varningar: Lorentzson
Hörnor: 9-1
Byten ÖSK: Helmer Andersson ut – Simon Amin in (58’), Niclas Bergmark ut – Johan Mårtensson in (65’), Martin Broberg ut – Hussein Ali in (85’).
Byten Malmö: Rasmus Bengtsson ut – Lasse Nielsen in (72’), Arnos Traustason ut – Romain Gall in (75’), Sören Rieks ut – Marcus Antonsson in (84’).
Publik: 7153
Domare: Victor Wolf, Johan Thalin (ass.), Mark Josef (ass.) och Granit Maqedonci (fjärde).