Klar och säker seger mot Boo FF

En grå och dimmig morgon byttes till en varm och solig dag precis lagom till matchstart, för damerna som denna gång skulle möta tabellfyran Boo FF på hemmaplan. Inledningsvis var ÖSK klart bättre vilket resulterade i två snabba mål av Izabella Hurtig i minutrarna 15 och 20. Dessutom kunde Amelia Olofsson göra 3-0, vilket var resultatet i paus. Till den andra var det ett bättre Boo som kunde reducera i den 49:e minuten. Närmre än så kom man däremot inte och ÖSK kunde även utöka vinstsiffrorna till 4-1 i slutskedet av matchen. Vinsten innebär att ÖSK återigen är serieledare. Något som dock kan ändras redan imorgon när tvåan Smedby AIS ska spela sin match i den 19:e omgången.

Det var ett taggat ÖSK som tog tag i matchbilden från minut ett. Man satte upp ett kontrollerande tempo från avspark och började metodiskt spela bollen genom laget upp mot offensiv planhalva. Boo fick från start fokusera på sitt förvarsspel när ÖSK rullade från kant till kant för att försöka ta sig igenom det. Boo:s låga försvar gjorde det svårt för ÖSK att skapa något farligt läge under de första tio minutrarna. Men det betydde också att Boo endast befann sig en gång på ÖSK:s planhalva med bollen under dessa minuter.

Efter ett par halvchanser där Boo lyckats försvara sig bra kommer i den 15:e matchminuten 1-0 till ÖSK. Detta efter att det öppnats sig rejält i Boo:s mittförsvar. Där sprang Emilia Andersson i djupet vilket Cornelia Karlsson uppfattar. Efter en lite trasslig avslutningsituation hittar bollen till Izabella Hurtig som fyllt på och kan sätta dit bollen i öppet mål. Fem minuter senare var det dags igen för Hurtig som fanns på rätt plats i straffområdet när Emelie Alfredsson spelar in bollen snett inåt bakåt från sin högerkant. 2-0 i den 20:e minuten och Boo har i detta läget ännu inte haft bollen inom laget med etablerat spel.

I den 31:a minuten har Nellie Thörngren ett stenhårt skott i stolpen som studsar rätt för Boo som kan gå iväg på kontring åt andra hållet. Där kommer man hela vägen till sitt första avslut som Ellen Portugués för problem på. Returen går rätt ut till en Boo-spelare som avslutar, men i sista sekund slänger sig Matilda Wennberg och blockar skottet. Bara några minuter senare kan Amelia Olofsson ta bollen på högerkanten och dribbla bort Boo:s målvakt som är långt ute ur sitt straffområde. Sedan ta in bollen i mitten av plan och avsluta behärskat i öppet mål för 3-0 i den 34:e minuten.

I den 41:a minuten kom Boo återiegn i en kontring där man var 3 mot 2. Avslutet tas precis på straffområdeslinjen och går lågt mot Portugués bortre hörn. Men det räddas också med en hand från Portugués som styr det utåt för att sedan rensas bort. ÖSK fortsatte sitt övertag och i den 45:e minuten är Emilia Andersson på språng i djupet igen. Denna gång ett bättre avslut där returen går ut till Amelia Olofsson som skjuter utanför via täck. Detta blev det sista som hände i en halvlek som spelmässigt bara tillhört ÖSK men där Boo haft två bra kontringslägen för att även de göra mål. 3-0 till ÖSK är alltså resultatet i paus.

Till den andra var det samma påkopplade ÖSK som kom ut. Redan i den 46:e minuten skapar man en chanskavalkad med start från Emilia Andersson som fintar sig förbi på vänsterkanten och lägger in en hård boll i straffområdet. Där avslutar Hurtig och Olofsson ett par gånger men bara på täckande Boo-spelare. I den 49:e minuten fick Boo en chans att ta sig tillbaka när ÖSK slarvade i passningspelet. Boo tog vara på det och gjorde ett reduceringsmål till 3-1.

Efter reduceringsmålet var det ett Boo som fick mer energi och ett ÖSK som började spela mera avvaktande och på den tvåmålsledningen man hade. Boo hade dock svårt att skapa några 100-procents lägen även om man hade ett spelövertag under en period. ÖSK:s enda hot framåt under denna period var en hårtarbetande Amelia Olofsson som löpte på alla långbollar som ÖSK slog. I den 69:e minuten kommer hon också fri mot målvakten i en 50/50 duell och petar den förbi, men utanför målet.

Efter ett par byten i den 72:a minuten kunde ÖSK flytta fram sina positioner och ta tillbaka initiativet igen. I 79:e minuten slår Wennberg ett inlägg som Boo:s målvakt tappar till Hurtig som verkligen verkade sugen på ett tredje mål. Vilket isåfall skulle ha varit hennes 5:e på de två senaste matcherna. Avsluten fastnade dock dubbelt upp på en Boo-spelare som står på mållinjen. 4-1 skulle dock komma för ÖSK. Detta i den 84:e minuten genom inbytte Ella Gunnarsson som kan stöta in bollen från nära håll efter en frispark från Emelie Alfredsson. Detta resultat står sig till slutsignal och ÖSK tar därmed sin 14:e seger med 19 omgångar spelade.

Dennis Gabrielsson, tränare ÖSK Fotboll:
– Vi går ut i första halvlek och tar tag i matchen. Vi är påkopplade, vinner dueller, kommer till chanser och gör tre mål. Inför andra halvlek pratar vi om att vi inte får slappna av och att de säkert kommer förändra lite eftersom de behöver jaga mål. Tyvärr hamnar vi ändå lite där och blir stressada, så de får lite tryck på oss. Men sen mot slutet får vi in ett 4-1 mål och då känns det ganska lugnt. Sköna tre poäng i en tuff match. Det är en tuff september och alla matcher framåt blir viktiga. Vi tar en match i taget och tycker det är kul med fotboll, så ska vi åka till Degerfors och försöka göra allt vi kan för att vinna den matchen.

Nästa match för ÖSK är ett bortaderby mot Degerfors IF på Stora Valla fredagen 15:e september kl. 19:00 .

Resultat: 4–1 (3–0).
ÖSK mål: Izabella Hurtig (15', 20'), Amelia Olofsson (34´), Ella Gunarsson (84').
ÖSK byten: Emilia Andersson ut - Ella Gunnarsson in (72'), Agens Andersson ut - Lisa Bergman in (72´), Cornelia Karlsson ut - Maja Eriksson in (85'), Josefine Eklund ut - Olivia Stråle in (88'), Izabella Hurtig ut - Klara Spångberg in (88')