Förlust med uddamålsresultat mot Husqvarna FF

Denna söndag var ÖSK tillbaka på GPP efter flera veckor av matcher på andra arenor. För motståndet stod Husqvarna FF som innan denna omgång låg trea i serien som ÖSK leder. En vinst för ÖSK idag skulle göra att man drar ifrån lagen som ligger bakom topp två i serien. Matchen började jämnt och i högt tempo, det var två lag som ville mycket och lägen fanns det för båda lagen. Husqvarna i stora stunder snäppet hetare men resultatet i paus blev 0-0. I den andra var det ett bättre ÖSK som trots detta förlorar matchen med 0-1. Vilket betyder att serien alltjämnt är jämn. Husqvarna håller sig kvar i toppstriden på en tredje plats fyra poäng bakom tvåan Smedby AIS och ÖSK som behåller serieledningen.

Det syntes direkt att detta var två lag som gjort en bra säsong i Division 1 Mellersta. Det var ett högt tempo både i presspelet samt passiningspelet. Det var två lag som ville mycket med denna match. I matchens 2:a minut är det Husqvarna som skapar dagens första målchans. Detta efter en hörna från höger som nickas ner mot mål. Där uppstår det trassel och stök innan en Husqvarna spelare får träff och tvingar Ellen Portgués till en räddning på målinjen.

ÖSK försökte etablera sitt spel men Husqvarnas press gjorde det svårt. Det var när man kunde hitta de raka bollarna igenom deras försvar som man kunde hota mot mål. Däremot visade Husqvarna upp sina styrkor i kontringspelet när ÖSK gick framåt. ÖSK:s första skott på mål kom i den 11:e minuten av Cornelia Karlsson. Dock från en snävvinkel och därmed en relativ enkel räddning. Det andra bara någon stund efter då samme Karlsson får bollen mer i mitten och avslutar lågt mot bortre. Skottet är nära att gå in men ett par fingertoppar från Husqvarna målvakten tippar den till hörna.

I den 19:e minuten kommer en kontring från Husqvarna efter en lång period av ÖSK bollinnehav. ÖSK lyckas stoppa den i första läget men bollen kommer tillslut till en fri bortaspelare. Portugués hinner dock ut och störa tillräckligt för att skottet ska gå utanför. I minuten efteråt har Husqvarna en farlig nick från en fri spelare i ÖSK:s straffområde. Nicken går över men inte långt ifrån 0-1. Husqvarna fortsatte att rada upp lägena. Ett inspel från vänster når så när en en fri medspelare på bortrestolpen, men den är lite för lång. Hade hon nåt bollen hade det nog stått 0-1 här. I den 29:e hinner Portugués först på ett lågt inspel, vilket var viktigt för bakom kom en instörtande motståndare. Husqvarna fortastte pressa ner ÖSK långt ner i försvaret och i minut 34 har man återigen ett läge som dock täcks i sista sekund av Josefine Eklund.

I den 37:e driver Karlsson bollen upp efter sin kant och hittar in till Izabella Hurtig som avslutar, men en räddning. Detta var första gången på ett tag som ÖSK kom över halva plan med etablerat spel och det gav dem också en period att andas. Detta då man kunde flytta upp spelet. I den 40:e minuten hittar man också ett läge då Nellie Thörngren smygit med upp i anfallet på vänsterkanten för att möta det långa inlägget från höger, men nicken precis över ribban. Denna målchans är den sista chansen innan pausvila och den första halvleken summeras 0-0, vilket nog ÖSK ska var nöjda med då Husqvarna haft ett par rejäla chanser för att göra mål.

Till den andra gjorde ÖSK ett byte när man satte in nyförvärvet Jonna Dahlberg istället för Emilia Andersson, hennes debut för ÖSK. ÖSK började den andra halvleken bäst och hade stor kontroll över spelet de första tio minutrarna. Däremot kunde man inte riktigt skapa några farliga målchanser under denna period. Det intensvia spelet i den första såg man inte riktigt skymten av i den andra halvlekens inledning. Från att ha varit två lag som ville mycket i den första kändes det nu som att det var två lag som inte riktigt ville riskera något.

Detta gjorde att det dröjde till den 62:a minuten för halvlekens första chans när Husqvarna skjuter ett distanskott som Ellen Portugués räddar långt ner i hennes högra hörn. I minuten efter kommer ÖSK fram mot Husqvarnas mål för att skapa sitt första läge. Det är Cornelia Karlsson som antingen slår ett inlägg eller skjuter från sin högerkant. Bollen seglar iallafall mot mål och nästan förbi målvakten som i sista sekund tippar den utanför och ut till hörna.

Att det skulle bli mål i matchen kändes säkert och det skulle vi också få. Tyvärr är det Husqvarna som via ett hårt placerat distanskott kan göra 0-1 i den 69:e minuten. Detta efter att det har varit ÖSK som haft mest bollinnehav och kontroll i den andra halvleken. För ÖSK tog det ett tag att komma tillbaka in i matchen efter målet. Nästa läge för ÖSK kom i den 78:e minuten när Thörngren kan ta bollen på egen hand in i straffområdet och avlossa ett skott som räddas till hörna. Nästa chans kom i den 84:e när Emelie Alfredsson får bollen från en retur där målvakten fastnar liggandes. Men hennes skott mot det så när helöppna målet går över. ÖSK försöker mot slutet forcera genom flera inlägg in i motståndarens straffområde, men Husqvarna lyckas försvara sig hela vägen till slutsignal. Detta betyder att ÖSK:s andra förlust för säsongen var ett faktum då matchen slutar 0-1 till Husqvarna.

Dennis Gabrielsson, tränare ÖSK Fotboll:
– Jag tycker vi kommer ganska snett in i den här matchen. Vi hamnar lite fel i vår matchplan, framförallt försvarsmässigt i första halvlek. Det gör att vi får några tuffa 45 minuter. Andra halvlek är vi bättre och vi förändrar lite grann, gör några byten. Men sen blir vi lite passiva och de får göra 0-1 ganska billigt. Sen skapar vi någon riktigt het chans på slutet men målvakten gör några bra räddningar.

- Vi behöver bli lite skarpare i omställningslägen framförallt och rejälare i försvarssituationer. Sen är det så att man förlorar matcher ibland och det är surt såklart. Det är långt kvar av serien och varenda match framöver kommer bli en kamp. Vi gör saker bra men vi behöver som sagt bli skarpare, modigare och få ner axlarna lite, så kommer vi vinna fler fotbollsmatcher i år.

Nästa match för ÖSK är borta mot Hertzöga BK söndagen 3:e september kl. 16:00. på Ilanda IP.

Resultat: 0–1 (0–0).
ÖSK byten: Emilia Andersson ut - Jonna Dahlberg in (46'), Ella Gunnarsson ut - Amelia Olofsson in (59'), Izabella Hurtig ut - Alva Hyttinen in (59'), Agens Andersson ut - Klara Spångberg in (71´),