EN tuff finalförlust mot KIF Örebro

Foto: Retouched Reality / Daniel Lubner

Denna regn- och åskmolns tunga tisdag reste ÖSK till Nora och Norvalla IP för att spela 2023 års Distriktsmästerskapsfinal mot största stadsrivalen KIF Örebro. ÖSK som gjorde en del förändringar i startelvan sen senaste seriematchen i fredags fick se sig rejält tillbaka pressade av ett piggt KIF Örebro i första halvleken. Men i paus var det enbart en ledning med 0-2 i Allsvenska KIF:s favör. ÖSK valde att slå sina två bonusstraffar innan andra halvlek och detta resulterade i ett mål av två möjliga. Däremed 1-2 när andra halvlek blåstes igång. I den andra var det likt den första ett tydligt övertag för KIF och det skulle även visa sig i resultatet som skrivs till 1-5. Vilket gör att ÖSK får se sig besegrade i denna DM-final.

Finalen på Norvallas gräs öppnades starkast av KIF Örebro som redan i den första minuten fick ett skott mot mål. Ett skott som Portugués inte hade några problem att ta hand om. KIF:s starka inledning fortsatte och ÖSK hade svårt att ta kontroll om spelet. Redan i den 5:e minuten slog KIF sin andra hörna i matchen men ÖSK kunde avstyra det försöket. Däremot kom KIF i en andra våg och nu var ÖSK:s nolla nära att bli spräckt, men domaren blåser av för offside när en KIF spelare ska sätta in returen efter ett stolpskott. Denna press från KIF fortsatte och från en frispark i den 9:e minuten kunde Regnås Valcic komma högst med huvudet och nicka in 0-1 till KIF bakom en chanslös Portugués.

ÖSK:s första skott mot mål kom ett par minuter senare när Karin Weinacht får en passning utanför straffområdet och lägger an för ett direktskott som KIF:s målvakt får en del problem med, men som hon trots det räddar.

Efter detta jämnar spelet ut sig något och tempot går ner sig lite. Detta tillstånd varar dock bara fram till den 20:e minuten när KIF höjer tempot och slår ett inlägg mot den bortre delen av straffområdet. Där dyker en KIF spelare upp och nickar den i stolpen, som sedan ÖSK kan rensa till hörna. Denna chans gör att KIF hittar tillbaka i den press som man inledde matchen och ÖSK tvingas till att försvara sin målbur. Under en fem minuters period skapar KIF en del halvchanser från spel och flera hörnor men man lyckas inte hota allt för allvarligt.

I den 27:e minuten är det ÖSK:s Maja Eriksson som driver bollen framåt och kan spela bollen i djupet mot Emelie Alfreddson efter högerkanten. Alfredsson springer ifrån sin försvarare men inlägget hamnar i KIF:s målvakts händer. I minuten efter är det återigen Eriksson som kan driva bollen framåt i en 3 mot 3 kontring, men hennes passning hittar inte rätt adress denna gång.

Matchen svänger sedan tillbaka till KIF:s fördel som inom loppet av två minuter skapar två jättelägen för en utökning av ledningen. Den första från en frispark mot bortre delen av straffområdet där man också vinner sin nickduell, likt hur det första målet såg ut, men denna gången kunde Portugués rädda. Det andra läget kom efter ett lågt inspel där en KIF spelare styr bollen i stolpen och ut till inspark.

Dessa lägen följer ÖSK upp med att få ut bollen via Alva Hyttinen till Weinacht på vänsterkanten som kan lägga in den i straffområdet till Eriksson vars nick går utanför, men som hade skapat problem för KIF målvakten om den varit innanför stolpen.

ÖSK fick efter detta fortsätta att arbeta hårt i försvaret och lyckades freda målet ända fram tills den 41:a minuten när en KIF spelare efter ett inlägg är först och på rätt plats för att stöta in bollen till 0-2. Det kunde också varit 0-3 i den 44:e minuten men det blev avblåst efter att KIF gått för hårt åt Portugués. I samma minut efter KIF:s chans kom Eriksson återigen i en kontring och denna gång gick passningen mot Inda Dervisevic i straffområdet. Där duellen mellan Dervisevic och KIF försvararen slutar lika, Dervisevic är först på bollen men hon lyckas inte få till ett tillräckligt bra avslut tack vare KIF försvararens insats. Som i samband med detta tvingas utgå med en skada. Detta är även det sista som händer och halvleken slutar 0-2 till KIF Örebro.

Till den andra valde ÖSK att slå sina två bonusstraffar och efter den försvars- samt kämparinsats i första halvlek hade man chansen att ta tillbaka matchen till ett lika läge. För den första straffen kliver Lisa Bergman fram. Bergman sätter den stenhårt och säkert i den vänstra delen av målet och trots att målvakten går ditåt hinner hon inte rädda. Vid den andra straffen är det Emelie Alfredsson som kliver fram och denna gång räddar KIF målvakten. Vilket gjorde att när den andra halvleken startade så var ställningen 1-2 till KIF Örebro.

Uddamålsunderläget skulle tyvärr inte stå sig länge då KIF i den 48:e minuten kunde göra 1-3 på en hörna. KIF slog inte av på takten efter detta utan fortsatte att pressa ett ÖSK som fick inrikta sig på att fortsätta försvara. Det var däremot ett mer metodiskt KIF i denna del av matchen. Man hade längre och mer kontrollerade anfall vilket också gjorde att man under en lång stund inte lyckades komma igenom ÖSK:s hårt arbetande försvar. ÖSK hade flera chanser att gå iväg på kontringar, genom främst Eriksson, men man lyckades inte ta sig förbi KIF:s återerövringsspel.

I den 61:a minuten kunde ÖSK och Portugues dock inte göra mycket åt ett distanskott från en KIF spelare som därmed gör 1-4. Matchbilden höll i sig och det var ett ÖSK som inte gavs möjligheten att komma in matchen igen. KIF kunde dessutom göra 1-5 i den 75:e minuten. Efter detta mål visade ÖSK på en stark moral och mentalitet när man under ett tiotal minuter kunde ta tag i bollen mer i ett försöka att gå framåt och reducera. Detta kulminerade i ett skott från inbytte Amelia Olofsson som tvingar KIF målvakten till en räddning. Det skulle dock inte räcka till någon reducering för ÖSK och Allsvenska KIF Örebro visar att man totalt sett i denna DM-final är på en högre nivå.

Dennis Gabrielsson, tränare ÖSK Fotboll:
– En tuff match där vi får jobba mycket och hårt i vårt kollektiva försvarsspel över alla 90 minuter egentligen. Jag tycker vi sitter ihop bra, sliter och tar kampen men KIF gör det bra och kommer till många farliga situationer med sitt diagonala inläggsspel som gör det svårt för oss.

- Jag är nöjd med att många får minuter och trots en tung gräsmatta så gör vi en bra försvarsinsats, där jag tycker att vi i första också är mogna i vårt offensiva spel i tillfällen. Men sen kroknar vi mot slutet av matchen.

  • - Vi förlorar rättvisst men kan ta med oss en del bra saker. KIF är ett bättre lag och spelar idag med nästan hela sitt a-lag och jag tycker som sagt att vi trots det står upp bra. Men det ska vara en viss skillnad mellan ett Allsvenskt-lag och ett Division 1-lag. Surt att förlora men inte hela världen.

Nästa match för ÖSK är på söndag den 20 augusti kl. 12:00 mot P18 IK. Matchen på Gotland spelas på Gutevallen.

Statistik
Resultat: 1–5 (1–0).
ÖSK:s målskyttar: Lisa Bergman (bonusstraff, 46').
ÖSK byten: Andersson ut - Gunnarsson in (48'), Göthberg ut - Thörngren in (48'), Dervisevic ut - Olofsson ut (61'), Weinacht ut - Hurtig in (61'), Bergman ut - Andersson in (75'), Göthberg in - Stråle ut (75')

Startelva:
26. Ellen Portugués
– – – – – – – – – –
21. Olivia Stråle
3. Josefine Eklund
5. Hanna Göthberg
– – – – – – – – – –
6. Agnes Andersson (K)
17. Alva Hyttinen
– – – – – – – – – –
22. Emelie Alfredsson
13. Maja Eriksson
16. Lisa Bergman
12. Karin Weinacht
– – – – – – – – – –
18. Inda Dervisevic

Ersättare:
1. Elsa Rögardt
7 Alva Holmqvist
10 Ella Gunnarsson
11. Cornelia Karlsson
14. Izabella Hurtig
15. Nellie Thörngren
19. Amelia Olofsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908