Strandberg premiärmålskytt när ÖSK kryssade i Eskilstuna

I den tredje omgången av Allsvenskan spelade ÖSK under fredagskvällen bortamatch mot AFC Eskilstuna. Första halvlek var jämn men förblev mållös. I andra halvlek skapade ÖSK fler chanser och till slut satte Carlos Strandberg 0-1. Nnamani kvitterade dock för AFC med tio minuter kvar. Det blev inga fler mål i matchen som slutade 1-1, ett resultat som innebär att ÖSK tagits årets första poäng.

Efter två tunga förluster i serieupptakten reste ÖSK under fredagen österut för möte med nykomlingen AFC på Tunavallen i Eskilstuna. ÖSK inledde matchen med något mer boll än hemmalaget och skakade fram några fasta situationer i matchinledningen, dock resultatlösa. Efter tio minuter kom matchens första målchans. Ett missförstånd i ÖSK:s uppspelsfas ledde fram till läge för Avdic som la upp bollen för vänsterfoten, men Jansson läste avslutet och parerade med högerhanden. Strax därefter tvingades AFC till ett dubbelbyte på grund av skador på två försvarsspelare.

ÖSK:s första chans kom precis mitt i första halvlek. Prodell nickskarvade en lyftning mot Rogic som tog emot och drog iväg ett volleyskott. Tyvärr var skottet missriktat och situationen slutade med inspark för AFC. Några minuter senare stod Jansson för en fin benparad efter AFC-skott från straffområdesgränsen. Fem minuter innan pausvilan fick ÖSK ett utsökt läge att ta ledningen. Wright fick en knuff i ryggen precis utanför straffområdet och domaren blåste frispark. Gerzic la upp bollen men fick dålig träff och skottet gick rakt i muren.

Strax därefter skapade AFC ett nytt bra läge. Ett inlägg från vänster nådde en framrusande Avdic som satte pannan mot bollen, som dock gick strax utanför Janssons högra stolpe. I den sista ordinarie spelminuten av första halvlek bröt sig Strandberg loss och trampade in i straffområdet med bollen vid fötterna. Han blev dock något trängd och målvakten skar av vinkeln, så situationen slutade endast med hörna för ÖSK. Det var 0-0 när domaren signalerade för paus.

Andra halvleks inledning präglades av lågt tempo och slarvigt passningsspel. AFC tvingades genomföra lagets sista byte tidigt efter paus när även Avdic gick sönder. ÖSK tog sen över mer och mer och efter halvchanser för Prodell och Strandberg låg Wright bakom två jätteläge på kort tid. Först snodde han bollen och serverade Bertilsson som kom fel och avslutade över ribban. Ett ännu bättre läge fick Granlund efter inlägg från Wrights vänsterfot, men även han misslyckades med att sätta skottet innanför målramen.

I den 66:e minuten fick inhopparen Bertilsson bollen centralt och drev framåt mot AFC:s straffområde. Till höger löpte Strandberg i djupet och han fick bollen i steget. Det såg ut som att Carlos fick bollen för långt ifrån sig men han visade prov på fin teknik och tryckte in bollen i bortre hörnet. 0-1 och ÖSK:s målnolla framåt äntligen spräckt. Bara minuter efter ledningsmålet var Gerzic nära att utöka den svartvita målskörden. Han fångade upp andrabollen efter att AFC rensat undan ett inlägg och sköt direkt på volley. Bollen var på väg mot målvaktens vänstra kryss men passerade tyvärr på utsidan av virket.

Med tio minuter kvar av matchen tog sig AFC:s Nalic fram på högerkanten och skickade nära kortlinjen iväg ett hårt inlägg mot ytan framför Jansson. Där nådde Nnamani högst och skallade in kvitteringen till 1-1. ÖSK gick på för att återta ledningen, men lyckades inte skapa några riktigt heta chanser. Rogic hade ett läge efter passning från Omoh, men bollen gick högt över. Matchen slutade oavgjord, 1-1, och ÖSK får jaga vidare efter första segern i Allsvenskan 2019.

Nästa match spelar ÖSK hemma på Behrn Arena på långfredagen den 19 april kl. 16.00. För motståndet står AIK.

Resultat: 1-1 (0-0)
Mål: Strandberg (66’), Nnamani (79’)
Varningar: León, Loeper, Dresevic, Kojic
Byten AFC Eskilstuna: León ut - Dresevic in (13’), Björkman ut - Rakhmanov in (13’), Avdic ut - Bobko in (52’)
Byten ÖSK: Mårtensson ut - Bertilsson in (46’), Björkman ut - Omoh in (86’)
Publik: 3175
Domare: Patrik Eriksson, Daniel Gustavsson (ass.), Daniel Yng (ass.) och Farouk Nehdi (fjärde)