Oavgjort i händelserikt derby

I säsongens första tävlingsmatch mötte ÖSK under söndagen BK Forward på Behrn Arena. Björndahl gav Forward en tidig ledning som stod sig till mitten av andra halvlek då ÖSK genom två snabba mål av Gerzic och Holmberg vände på steken. Efter att Holmberg blivit utvisade tryckte Forward på och kvitterade i slutskedet efter en läcker frispark av Berger. Matchen slutade därmed 2-2.

Två veckor efter finalmatchen i Atlantic Cup drog tävlingssäsongen under söndagseftermiddagen igång på riktigt genom premiären i Svenska Cupens gruppspel. ÖSK klev för en gångs skull ut på Behrn Arena som bortalag med gulsvarta BK Forward på andra sidan. Forward skapade matchens första chans i den sjätte minuten när Berger sköt i andravågen efter en frispark. Skottet var hårt men Jansson såg bollbanan och räddade utan att släppa retur. Minuten därefter skulle han slå iväg bollen men tog väl mycket tid på sig i situationen. Bollen gick i ryggen på Björndahl och studsade in i mål. 1-0 till Forward. ÖSK var nära att replikera fem minuter senare. Efter en frispark uppstod kalabalik i straffområdet och bollen nådde efter en block Holmberg som stötte den mot målet. Bollen gick i ribban och studsade ner i trakten kring mållinjen men domarna vinkade avvärjande. Inget mål. Forward sjönk lågt i försvarsspelet och minskade ytor, men såg spetsiga ut i omställningsspelet och tvingade ÖSK:s mittbacksduo att slita hårt i djupled. ÖSK skapade de bästa chanserna men skärpan i avsluten saknades. Björnquist sköt först ett fräsande skott från ytterkanten av straffområdet men bollen smet precis utanför den bortre stolpen. Därefter slog Broberg ett fint inlägg som Åhman Persson mötte med foten, men även det avslutet gick utanför. Det kanske bästa läget kom när Crespo frispelades efter fin kombinationsspel men utfallet var detsamma som vid föregående lägen. Bollen utanför och inspark för Elmersson. Under de sista fem minuterna skakade ÖSK fram ytterligare två chanser men varken Nordmark eller Holmberg lyckades spräcka nollan. Forward gick därmed till halvtidsledning med 1-0 mot ett ineffektivt ÖSK.

Publiken fick se den andra halvleken inledas som den första avslutades. ÖSK hade ett stort bollinnehav, men Forward ställde upp en svårgenomtränglig gul mur. Broberg hade ett par hyfsade lägen i form av en nick och två skott, men inget vållade problem för Elmersson. I den 63:e minuten fick ÖSK äntligen lite yta när Crespo och Holmberg drog iväg i en kvick omställning. Efter ett väggspel fick Crespo bollen i boxen och dunkade den i stolpen. Nära men fortfarande underläge. Två minuter senare fick dock ÖSK äntligen utdelning. Inbytte Gerzic tog ett par steg framåt med bollen och sköt. Bollen fick bra fart och gick in bakom Elmersson. 1-1. Tre minuter därefter fick Åhman Persson bollen till vänster i offensivt straffområde och slog en passning mot bortre ytan. Holmberg tog emot den och placerade in bollen i mål vid den bortre stolpen. Ketchupeffekt och 2-1. ÖSK hade här ett klart momentum i matchen, men pendeln skulle snart skulle svänga tillbaka. Bara ett par minuter efter ledningsmålet tryckte Holmberg till en Forwardspelare i ansiktet och domaren visade det röda kortet. Med en man mer under matchens sista 20 minuter kunde Forward flytta upp i jakten på en kvittering. Chanserna uteblev till en början och ÖSK hade istället lägen att avgöra, men resultatet stod sig. I den 87:e minuten var det nära för Forward när en hörna nickskarvades i ribban. Två minuter senare fick de en frispark strax utanför offennsivt straffområde. Berger stegade upp, smekte bollen över muren och in i mål. Jansson var chanslös och det var plötsligt kvitterat i derbyt. ÖSK försökte att gå till attack under tilläggstiden men det var Forward som var närmast att avgöra. I den fjärde tilläggsminuten skedde ett missförstånd mellan Hines-Ike och Moberg vilket resulterade i ett friläge för Björndahl. Hans förstatouch blev dock aningen för lång så Jansson hann ut och räddade bollen. Den händelserika matchen slutade därmed 2-2.

Nästa match i Svenska Cupen spelar ÖSK på lördag den 27 februari. Då kommer GAIS på besök till Behrn Arena. Matchstart kl. 14.00.

Resultat: 2-2 (1-0)
Mål: Björndahl (7’), Gerzic (65’), Holmberg (68’), Berger (89’)
Varningar: Wetteus, Gerzic, Gustavsson
Utvisningar: Holmberg

Byten BK Forward: Durmaz ut - Ingvarsson in (64’), Lamu ut - Bukva in (80’)

Byten ÖSK: Nordmark ut - Gerzic in (56’), Broberg ut - Ring in (80’), Crespo Kamara ut - Lundberg in (85’)