Uddamålsförlust i cupfinalen

Efter en allsvensk inledning fylld av frustration och grusade förhoppningar var det på söndagen dags för ÖSK fotboll att ta sig an den efterlängtade finalen i svenska cupen. Känslan före matchen mot IFK Göteborg var att finalen innebar både ett välkommet avbrott i den allsvenska som hittills stavats besvikelse samt en chans för våra svartvita hjältar att bli just detta i jakten på en historisk första titel. Matchen slutade tyvärr 2-1 till IFK Göteborg efter mål av Nkili, Vibe och Rieks.

På ett fullsatt Gamla Ullevi skulle mästaren koras. ÖSK hade lämnat ett för dagen blött och kylslaget Örebro bakom sig och gjort resan mot ett blåsigt sydväst tillsammans med ett 1500 personer stort bortafölje. Alexander Axén mönstrade en 4-4-2-uppställning med Nordin Gerzic som något släpande anfallare bakom Kalle Holmberg.

Matchen inleddes med mycket kamp och ÖSK stod upp bra i det fysiska spelet. Ayanda Nkili visade dessutom ett imponerande lugn när laget vann bollen på mittfältet och bäddade därmed för bra omställningsmöjligheter. Just Nkili skulle också ge de svartvita ledningen när han i den 22:a minuten bröt fram centralt. Sydafrikanens skott gick i mål via mittbacken Thomas Rogne och lämnade John Alvbåge utan chans. Även fortsättningsvis höll ÖSK spelet väl uppe och tillät inte hemmalaget att skapa några särskilt farliga chanser. En taktiskt mycket väl genomförd första halvlek såg ÖSK gå till pausvila med en 1-0-ledning.

ÖSK inledde även den andra halvleken på ett bra sätt genom att stänga ytan centralt i banan och ställa om snabbt när tillfälle gavs. Såväl Ahmed Yasin som Nordin Gerzic hade hyggliga chanser när ÖSK kombinerade finurligt efter bra bollvinster. Tyvärr saknades det sista i avsluten och IFK Göteborg kunde istället öka trycket mot närkingarna ju längre halvleken led. I den 67:e minuten kvitterade IFK när Lasse Vibe påpassligt, och aningen tursamt, stötte in bollen via ribban. Än värre blev det när Emil Salomonsson hittade in till Sören Rieks. Den senare fick två chanser och kunde på returen efter eget skott sätta ledningsmålet. ÖSK satsade framåt genom offensiva byten. Pode, Seaton och Nordmark kom in men tyvärr räckte det inte. IFK Göteborg vann matchen och därmed cupen efter seger med 2-1.

Resultat: 2-1 (0-1)
Mål: Nkili 22’ Vibe 67’ Rieks 77’

Oscar Jansson, Daniel Björnquist, Eidur Sigurbjörnsson, Erik Moberg, Patrik Haginge, Ahmed Yasin, Ayanda Nkili, Robert Åhman Persson, Daniel Gustavsson, Nordin Gerzic, Kalle Holmberg.