CSR

ÖSK i Samhället

ÖSK i samhället

För oss i ÖSK Fotboll är det en självklarhet att vara en aktiv del av samhället. Det är många i regionen som ställer upp för oss, och då tycker vi att det är viktigt att ge tillbaka. Vårt samhällsansvar tar sin grund i områden som vi är bra på – att verka som goda förebilder, inspirera till bra saker och jobba med frågor rörande ledarskap. Målet är att på olika sätt bidra till en bättre vardag för barn och ungdomar.

Fotbollen är Sveriges största sport. Det är en av samhällets viktigaste företeelser för att bygga hälsa, kamratskap och minska utanförskap hos ungdomar. Fotbollen är också en fantastisk kraft att samla människor, oavsett bakgrund. Om vi som elitklubb kan inspirera fler ungdomar att börja idrotta så är mycket vunnet. Det är kanske vår viktigaste roll i samhället.

Men vi vill göra mer än så. För oss i ÖSK är vårt samhällsansvar en viktig del av vår identitet. Utgångspunkten är alltid att bidra till en bättre vardag för barn och ungdomar. Våra spelare är ofta ute på skolor och fritidsgårdar och andra platser där vi möter ungdomar. Vi jobbar med frågor rörande ledarskap och utbildning. Och vi vill verka som goda förebilder. Här listar vi några exempel på de aktiviteter vi årligen genomför.

Samarbete med USÖ:s avdelning för svårt sjuka barn

ÖSK har ett samarbete med USÖ:s avdelning för svårt sjuka barn och ungdomar. Våra spelare har vid ett flertal tillfällen besökt avdelningen för att umgås med barnen. I samband med ÖSK:s match mot IFK Norrköping genomförde ÖSK tillsammans med ett antal samarbetsparters en aktivitet där man lyckades samla in 25.000kr till USÖ:s viktiga arbete genom Stjärnfonden och Stjärnglansen.
Läs mer om projektet Svartvitastjärnor

Samarbete med Världens barn

Världens Barn har under årens lopp samlat in cirka 1,3 miljarder kronor och är i och med den siffran Radiohjälpens största insamling. Pengarna går till projekt över hela världen för att förbättra barns hälsa och utbildningsmöjligheter.

Josefin Stålbert, kampanjansvarig i Örebro län för Världens Barn, säger så här om samarbetet med ÖSK: ”Vi är jätteglada att vi fått till stånd ett samarbete med ÖSK. ÖSK är en fantastiskt bra samarbetspartner för Världens Barn. Klubben är ett av regionens allra starkaste varumärken, man har spelare från världens alla hörn, och har tidigare gjort stora insatser för ensamkommande flyktingbarn.

Läsmatchen

Projektet har till syfte att få fler ungdomar att läsa. Våra spelare har spelat in material som visas upp på biblioteken och även varit ute och träffat ungdomarna på plats.

Goda förebilder

Tillsammans med Alléskolan och Engelbrektskolan har våra spelare träffat ensamkommande flyktingbarn. Spelarna har berättat om sin bakgrund och hur livet som fotbollsspelare ser ut, och deltagarna har också fått gå på match på Behrn Arena.

Föreläsning på skolor

Flera av våra spelare har genomfört populära föreläsningar på skolor. Bland annat så har Crespo berättat om sin bakgrund, vad han har gått genom och vad som tagit honom dit han är idag.

Fotbollsskolor

På somrarna så deltar våra spelare på fotbollsskolor för ungdomar. Spelarna finns med som ledare, instruktörer och är med och spelar och umgås med ungdomarna. Fotbollsskolorna arrangeras av flera av våra samarbetsklubbar, bland annat ÖSK Ungdom och KIF HFK.

Utbildning på skolor

Vi är verksamma i fotbollsutbildningen på tre gymnasieskolor som har NIU-verksamhet – Virginska, Grillska och Alléskolan.

Kick Ebola Out och Ebola-Orphans

Crespo har varit väldigt engagerad i den Ebola-tragedi som drabbat hans hemland till Sierra Leone. Tillsammans med sin sambo Pernilla och med stöd från ÖSK har han dels samlat in pengar till Ebola-drabbade i hemlandet, och även samlat in kläder och andra förnödenheter till barn som mist sina föräldrar i katastrofen. Ebola Orphans gör skillnad.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Insamling i samband med matcher    

I samband med våra hemmamatcher har vi  hjälpt olika organisationer att promotas och samla in pengar, bland annat Bröstcancerföreningen Hilda och En annan mamma som samlar in pengar till Kvinnohuset.

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908